Ga naar Content
Alkmaar

Langedijk gaat stemmen centraal tellen bij de verkiezingen in maart

31 januari 2019, 12.04 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

De gemeente Langedijk gaat bij de gecombineerde Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen op 20 maart de stemmen centraal tellen. De minister van Binnenlandse Zaken had gemeenten gevraagd mee te doen aan het experiment 'centraal tellen'.

Bij 'centraal tellen' voeren de stembureaus na het sluiten van de stemming om 21.00 uur alleen een voorlopige telling uit op lijstniveau. De stemmen die op de afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht worden pas de volgende dag geteld.

Transparanter
Centraal tellen vindt plaats op een locatie onder toeziend oog van het gemeentelijk stembureau en geïnteresseerde inwoners. Het proces is zo transparanter. Naar verwachting is het ook efficiënter en betrouwbaarder. Stembureauleden hoeven niet tot diep in de nacht door te tellen. Dit kan bijdragen aan een nauwkeurigere uitslag.

Lees ook: Stemmentellers Hollands Kroon snel klaar dankzij deelname aan experiment

Meerdere gemeenten hebben tijdens eerdere verkiezingen al meegedaan aan dit experiment van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Over het algemeen zijn de ervaringen positief. Het centraal tellen voor Langedijk gebeurt op donderdag 21 maart in Sporthal De Oostwal in Sint Pancras. 

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Volg al het laatste nieuws hierover bij NH Nieuws.