Ga naar Content
Haarlemmermeer

Aalsmeer roept minister op: 'Eerst maatregelen tegen overlast Schiphol, dan praten over groei'

31 januari 2019, 13.18 uur · Aangepast 31 januari 2019, 13.33 uur
Door: · Foto: Schiphol

De gemeente Aalsmeer roept minister van Nieuwenhuizen op om de omwonenden van Schiphol serieus te nemen. Gisteren werd duidelijk dat de partijen die een advies moesten uitbrengen over de groei van de luchthaven niet op één lijn komen. Wethouder Robbert-Jan van Duijn van Aalsmeer vindt dat nu eerst de overlast van vliegtuigen beperkt moet worden, voordat er een besluit over over Schiphol wordt genomen.

"Wij (Omgevingsraad Schiphol, red.) moesten met een advies komen over de groei van Schiphol in balans met de omgeving", zo vat Van Duijn de opdracht van de minister samen. "Voor mijn gevoel ging het in de discussies en gesprekken vaak niet over het tweede deel. En wij vinden dat je daar juist eerst iets aan moet doen, voordat je over groei kan praten. Ik vind het uiteraard wel jammer dat er geen advies is gekomen."

Lees ook: Geen advies over Schiphol: "Minister moet de knoop doorhakken"

Volgens de wethouder is de maat vol voor Aalsmeer. "Sommige inwoners krijgen meer dan vijfhonderd vliegtuigen over hun dak", vertelt hij aan NH Radio. "Dat is echt heel erg veel. Als er extra vluchten gaan komen, zullen die voor een belangrijk deel ook nog op de banen rond Aalsmeer gaan komen. Dat kun je de inwoners niet aandoen."

Hinderbeperking
Als de minister het meent dat de groei van de luchthaven in balans moet zijn met de omgeving, dan kan er nu geen groei komen, zo stelt Van Duijn. "Dan moet je eerst aan hinderbeperking doen, door bijvoorbeeld meer rustmomenten in te bouwen of de vliegtuigen in rechte banen te laten passeren."

Lees ook: 'Groei van Schiphol gaat ten koste van Aalsmeer'

Minister Van Nieuwenhuizen werkt momenteel aan een luchtvaartnota met daarin een visie op de toekomst van de luchtvaart in Nederland. De omgevingsraad zou haar adviseren over de ontwikkeling van Schiphol tot 2030. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!