Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

In hoger beroep zwaardere straffen geëist voor massale rijbewijsfraude

30 januari 2019, 18.34 uur · Aangepast 30 januari 2019, 18.50 uur
Door: · Foto: ANP/Lex van Lieshout

Tegen de voormalige CBR-examinator uit Purmerend die drie jaar geleden werd veroordeeld tot negen maanden cel voor fraude met rijexamens, is in hoger beroep dertien maanden cel geëist.

De man zou zo'n tweehonderd examenkandidaten tegen betaling hebben laten slagen. Dat deed hij volgens het OM niet alleen: drie voormalige rijschoolhouders uit Den Helder, Diemen en Amsterdam zaten in het complot. 

Kandidaten betaalden soms wel drieduizend euro om gegarandeerd te slagen. De examinator en de rijschoolhouders verdeelden het geld onderling. 

Lees ook: Examinator uit Purmerend moet negen maanden brommen om rijbewijsfraude 

De fraude bleek mogelijk doordat de examinator op twee examenlocaties vaak de enige aanwezige CBR-medewerker was. Door de rijschoolhouders de dagen door te geven waarop hij op die locaties stond ingeroosterd, konden de rijschoolhouders hun cursisten 'met garantiepakket' inplannen. 

Slagingspercentage
Volgens de advocaat-generaal is er voldoende bewijs voor de fraude. Zo zijn er tekstberichten gevonden waaruit blijkt dat de examinanten nog niet klaar zijn om zelfstandig de weg op te gaan, maar wel hun rijbewijs kregen. Bovendien lag het slagingspercentage van de betreffende examinator ruim twee keer hoger dan dat van zijn collega's.

De rijbewijzen van de examinanten 'met garantiepakket' zijn ongeldig verklaard. Wel heeft het CBR hen een herkansing gegeven.  

Taakstraffen 
De drie rijschoolhouders werden in 2016 veroordeeld tot taakstraffen, waarna het OM - net als in de zaak van de examinator - in hoger beroep ging. Ook drie van de vier verdachten besloten hun straf in hoger beroep aan te vechten.  

Het wordt de verdachten zwaar aangerekend dat zij fraude hebben gepleegd, maar des te meer dat zij dit gedaan hebben ten koste van de verkeersveiligheid. Ze verdienen daarom allemaal celstraffen, meent het OM. Naast de celstraffen eist het OM dat ze vijf jaar het beroep van rijschoolhouder, rijexaminator en rijinstructeur niet mogen uitoefenen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!