Whatsapp

Noordkop & Texel

Vogelasiel heeft handen vol aan verzorging zieke zeekoeten

30 januari 2019, 17.01 uur

Vogelasiel De Paddestoel in Den Helder heeft veel extra werk aan de opvang van zieke zeekoeten. Langs de hele Nederlandse kust spoelen verzwakte of zelfs dode dieren aan. Waarom is niet duidelijk. De verzorging van de zieke dieren is intensief en vraagt veel extra inzet.

"We hebben er hier nu vier zitten", vertelt beheerder Melanie Leijding van het vogelasiel. "Allemaal heel erg mager, verzwakt en ze hebben rare, donkere ontlasting. We hopen natuurlijk dat het daarbij blijft, maar je hoort overal in Nederland dat er veel meer dieren worden opgevangen dan normaal."

In de 'ziekenboeg' roert Melanie in een vloeibare substantie. "Dit is sondevoeding met extra vitamine. Daar komen ze goed van aan en komen ze weer een beetje van bij." Via een slangetje wordt de vloeistof drie keer per dag direct in de magen van de zeekoeten gespoten. "De kans bestaat dat ze hard voer niet meteen kunnen verwerken, zoals graatjes in de vis. We geven ze daarom de eerste 48 uur alleen maar vocht en sondevoeding."

Olie, paraffine of plastic
Waarom de zeekoeten zo massaal ziek worden, is niet duidelijk. "Er wordt gesproken over olie, paraffine of plastic, maar duidelijk is dat nog niet. Er zijn dieren opgestuurd naar Utrecht en Wageningen en daar wordt nu onderzoek gedaan."

Als de dieren genoeg aangesterkt zijn, gaan ze in principe naar Ecomare. Daar worden ze dan verder verzorgd tot ze weer vrijgelaten kunnen worden. Daar hebben ze sinds begin januari 25 zeekoeten opgevangen, dat is dus inclusief de vogels die via De Paddestoel kwamen.

Lees ook: Elf vogels met olie in verendek aangetroffen op Texelse stranden

"We hopen dat het hierbij blijft, maar de kans bestaat dat er meer binnen komen", zegt Melanie Leijding. "Zojuist is de dierenambulance geweest en die heeft een alk binnen gebracht. Die heeft de zelfde symptomen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH/Matthijs Gemmink
Whatsapp