Start van hoofdcontent

HILVERSUM

nl

Limburgse kunstenaar komt met alternatief voor stationsplan Hilversum

30 januari 2019, 16.15 uur · Aangepast 30 januari 2019, 16.45 uur
Door Carina Gutker · Foto: Nieuws uit Hilversum / Willemijn Gigase

De Limburgse kunstenaar Michel Huisman komt met een alternatief voor de plannen bij het stationsgebied in Hilversum, 'De Vier Brinkjes'. Het door de gemeente voorgestelde plan 'De 7 Straatjes' vindt hij vreselijk. "Ik weet echt niet hoe iemand daarvoor zou kunnen kiezen."

Dat zegt hij in een interview met Willemijn Gigase van Nieuws uit Hilversum. "Het verbindt de stad niet, het zorgt gewoon voor meer lelijke gebouwen en het lost geen enkel probleem op."

Toen hij over 'De 7 Straatjes' las, besloot Huisman met een tegenvoorstel te komen. "Als de gemeente mijn plan niet kiest dan is dat maar zo, maar ik vond dat ik iets moest doen."

Lees ook: Hilversum kiest voor 'De 7 Straatjes' bij opknappen stationsgebied

Hij vervolgt: "Hilversum had echt prachtige gebouwen en een fraai stationsgebied. Dat hebben ze weggehaald voor een blok waar ik niet eens tegenaan zou pissen. Mensen hebben daar nog steeds spijt van." Dit is volgens hem voor de gemeente hét moment om het goed te maken. "Maar op deze manier maakt de gemeente het alleen maar erger. Als er voor het huidige plan wordt gekozen, kunnen ze nooit meer terug."

Muur langs het spoor
Huisman en de Stichting Hilversumse Architectuurprijs (HAP) zijn bang dat er een nieuwe muur langs het spoor ontstaat als De 7 Straatjes aan de westkant en het Spoorzoneproject aan de oostkant van het spoor doorgaan.

Lees ook: Inwoners Hilversum denken mee over nieuw stationsgebied

Het alternatieve plan van Huisman zorgt er daarentegen voor dat de twee stadshelften met elkaar worden verbonden. "Dit plan verbindt beide kanten van het spoor. Dat is iets dat anders niet mogelijk is en ook niet gebeurt als voor 'De 7 Straatjes' wordt gekozen."

Staande ovatie
Naar eigen zeggen kreeg de kunstenaar een staande ovatie toen hij zijn plan voorlegde aan de gemeenteraad. Op 12 februari houdt de HAP een discussieavond over zijn voorstel. Het motto? 'Een gouden kans om de tweedeling van Hilversum rond het spoor fundamenteel aan te pakken.' Huisman is zelfverzekerd: "Ik ben ervan overtuigd dat de mensen positief zullen reageren. Het is veruit het beste plan."

De avond is in de Melkfabriek aan de Larenseweg 32 in Hilversum. Toegang is gratis, maar belangstellenden moeten zich wel voor 5 februari aanmelden via de website van de HAP.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!