Ga naar Content

Amsterdamse architect ontwerpt eerste 3D-geprinte vergadercentrum

Een vergadercentrum maken met een printer. Misschien moeilijk voor te stellen, maar in het Gelderse Teuge gaat het toch echt gebeuren. Het gebouw luistert naar de naam De Vergaderfabriek en wordt het eerste 3D-geprinte gebouw van Europa voor commerciële doeleinden. Het ontwerp komt uit de koker van de Amsterdamse architect Pim van Wylick.

"Het doel is bewijzen dat 3D-printen technisch en economisch haalbaar is", zegt projectleider Hugo Jager.

Moeilijke vormen
Het gebouw krijgt allemaal ronde en gebogen vormen die met normale bouwprocedures moeilijk zijn te maken.

Architect Van Wylick van het Amsterdamse bureau The Form Foundation: "Dus overal waar elementen verschillend zijn en niet standaard zijn - gekromd, gebogen, en als er een snelle doorlooptijd gewenst is - zit er een voordeel bij het gebruik van 3D-printen. Dus je zult het, mijns inziens, niet zo snel bij de grootschalige seriematige woningbouw zien maar eerder bij de niet-generieke projecten."

Revolutionair
Volgens Van Wylick is 3D-printen een revolutionaire vorm in de bouw: "De ontwerpen gaan direct naar de robot die het meteen gaat printen zonder allemaal schijven daartussen. De doorlooptijd word daarmee extreem verkort." Ook zijn er minder vaak faalkosten, zegt de architect. Dat zijn kosten die nodig zijn om fouten in het bouwproces te herstellen.

Verder is het 3D-bouwen volgens de bouwers schoner en duurzamer omdat er nauwelijks materiaal wordt verspild. De Vergaderfabriek moet er in tien dagen staan.

Kijk bovenaan dit artikel naar interview met architect Pim van Wylick over 3D-printen.