Ga naar Content

Alkmaarse politiek praat over debacle Victoriebrug: ''Een heel duur foutje''

De Alkmaarse politiek praat vanavond over het debacle rondom de Victoriebrug. De wandel- en fietsbrug werd in 2015 aangelegd voor drie miljoen euro, maar werd al snel gesloten. Al bij de bouw was bekend dat de oevers de zware brug niet kunnen dragen. Herstel kost ruim 8 ton. ''Dat is een heel duur foutje en had gewoon voorkomen kunnen worden'', aldus Willem Peters van de politieke partij BAS.

Hoe het kan dat de bouw van de brug is doorgezet, ondanks het advies van zowel de provincie Noord-Holland als eigen deskundigen. Binnen de gemeente Alkmaar blijft het een raadsel. Want al in een vroeg stadium werd gewaarschuwd voor de zwakke oevers. ''Als men meteen geheid had was er niks aan de hand geweest'', vertelt Peters. 

Lees ook: Victoriebrug pas in 2020 weer open

De problemen voor de brug begonnen al snel na de bouw. Bij erg warm weer klemde de brug. Vorig jaar werd de brug en het aanliggende voet- en fietspad helemaal afgesloten.

Dat was volgens de ingenieursbureaus Crux en Fugro geen overbodige luxe. De brug- en oeverconstructie was zo zwak dat de brug al in kon storten na een hevige regenbui. ''We hebben over deze dramatische situatie al vragen gesteld, maar we wachten al 67 dagen op antwoord.'' 

Lees ook: Alkmaar sluit Victoriebrug voor fietsers en voetgangers voor minimaal half jaar

Om de fout te repareren moet Alkmaar nu diep in de buidel tasten. Er is 840 duizend euro nodig om de oevers te voorzien van stalen damwanden. De planning is om op 1 juli te beginnen met de herstelwerkzaamheden. Volgens veel Alkmaarders zonde van al het geld. ''Het is barbaars dat dit mogelijk is'', aldus een van Alkmaarders. ''Het zou kapitaalvernietiging zijn als we de brug niet herstellen, maar het is zonde van het geld.''   

Volgend jaar maart zou de brug weer kunnen worden gebruikt. De gemeente Alkmaar was niet bereikbaar voor commentaar. 

Foto: NH Nieuws