Start van hoofdcontent

IJmond

nl

IJmuidenaren pleiten voor fijnstofmeters: "Niet beperken tot Wijk aan Zee"

29 januari 2019, 18.10 uur

Als het aan het VVE-bestuur van appartementencomplex Mercurius ligt, dan plaatst de provincie Noord-Holland óók een fijnstofmeter op het dak van hun gebouw in IJmuiden. Dat laat het bestuur weten aan NH Nieuws.

Marja de Groot, voorzitter van de VVE, heeft daarvoor een pleidooi naar het college van burgemeester en wethouders gestuurd. "Er ontbreekt een belangrijk onderdeel in de discussie rond de grafietregens", vertelt ze terwijl ze uitkijkt over de staalfabriek. "Om goed inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit, moet je je niet beperken tot een klein stukje dat veel last heeft. Dan moet je zorgen dat er in de hele IJmond goed gemeten wordt", aldus De Groot.

Lees ook: Fijnstofmeters in woningen IJmond: "Meer inzicht in actuele sitiuatie" 

De provincie plaatst binnenkort ruwweg tweehonderd fijnstofmeters om beter inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit. Volgens huismeester Willem Oostdam belangrijk, want de filters in het ventilatiesysteem in het appartementencomplex maken hem ongerust. "Het is maar net hoe de wind waait, maar staat 'ie onze kant op dan zie je het grofstof zitten. Ik snap daarom ook niet dat alle aandacht naar Wijk aan Zee uitgaat, want wij hebben er ook veel last van."

Lees ook: Provincie in brief tegen Tata: "Alle werkzaamheden stilleggen bij overlast"

Het kustdorp ligt - in tegenstelling tot IJmuiden - pal naast slakverwerker Harsco, de bron waar de grafietregens vrijkomen. Dat zorgt al maanden voor zichtbaar veel overlast in het dorp, dat bedekt ligt met glinsterende stofdeeltjes.

Zorgen
De Groot maakt zich vooral zorgen over de fijnstof en pleit ervoor dat het onderzoek naar de resultaten uitgevoerd gaat worden door een onafhankelijk bureau. "Want een slager die zijn eigen vlees keurt, daar hebben we niet zo veel aan."

NH / Dennis Mantz