Ga naar Content

Gerelateerde videos

George Baker: "Little Green Bag was mijn ontsnapping uit de fabriek"

George Baker, die vroeger nog gewoon Hans Bouwens heette, ging op z'n dertiende van school met maar een doel: muzikant worden. "Die eerste gouden plaat was voor mij de ontsnapping uit de fabriek. Het waarmaken van een droom."

Biografie

Naam:
George Baker (Hans Bouwens)

Geboren: Hoorn, 8 december 1944

Beroep: zanger, componist

Erelijst: 34 Top 40-hits, Gouden Harp 1976, Conamus Exportprijs 1976

En het bleef niet bij die ene gouden plaat. Op het kantoor van George Baker is alles aan de muur goud. In totaal verkocht hij met The George Baker Selection zo'n twintig miljoen platen. Daar horen natuurlijk onderscheidingen bij. 

"Vroeger kreeg je nog een gouden plaat. Tegenwoordig is het een stuk plexiglas waar zo'n dingetje in zit. Mijn allereerste, daar ben ik natuurlijk het meest trots op. Dat begrijp je natuurlijk wel. 'Little green bag', dat was 1969."

Tom Jones
Hoewel die eerste single meteen een wereldwijde hit werd, bleven de inkomsten uit. Sterker nog, het kostte de groep alleen maar geld. De leden wilden namelijk zo graag een plaatje opnemen, dat ze contractueel vast lieten leggen dat ze zelf de opnames moesten betalen en de eventuele royalty's aan de platenmaatschappij moesten laten.

Later zouden George Baker en zijn groepsleden dit 'foutje' met andere hits weer helemaal goed maken. En die eerste hit werd in de decennia daarna nog door talloze artiesten gecoverd, incluis Bakers grote idool Tom Jones.  

Lees ook: Jan Keizer: "Ik ben altijd bezig met muziek maken, elke dag"

"Tom Jones was een idool van me. Hij deed toen shows in Las Vegas. Daar zong hij eigenlijk alle grote hits van die tijd. Dus ook 'Paloma Blanca'. Daar was ik natuurlijk erg blij mee. Tientallen jaren later maakte hij een cd 'Reload' en toen heeft hij 'Little Green Bag' opgenomen. Dat vond ik nog veel leuker. Daar verkocht hij er geloof ik vier miljoen van. Ik ben er nog steeds heel trots op dat hij twee liedjes van mij heeft opgenomen."

Geluk, alleen maar geluk
Nog steeds praat Baker vol ongeloof over wat hem met deze en latere hits allemaal is overkomen.

"Ik had nog nooit een liedje geschreven. Het was de eerste poging, samen met bassist Jan Visser. Dat die plaat gelijk een hit werd........ En niet alleen in Nederland, maar eigenlijk over de hele wereld. Geluk, alleen maar geluk. Meer niet......"

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.