Ga naar Content
Noord-Holland

Wegen zijn spekglad: veel ongelukken, ene na andere auto glijdt in sloot

29 januari 2019, 11.59 uur
Door: · Foto: GLOCALmedia / Inter Visual Studio

Het was deze ochtend glad op de weg. Heel erg glad. Niet voor niets werd door het KNMI ook code geel afgegeven voor heel het land en ondanks dat de zoutwagens al heel vroeg op pad gingen om te strooien, was het op veel plekken in Noord-Holland verraderlijk glad met veel glijdpartijen tot gevolg. Vooral in West-Friesland gleed de ene na de andere auto van de weg.

Zoals in Obdam, waar een auto van de Berkmeerdijk is gegleden en op de kop vlak voor een huis tot stilstand is gekomen. Vervolgens is de bergingsauto, die werd opgeroepen om de auto op te komen halen, zelf óók van de dijk gegleden. De bestuurder van de auto is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Op z'n kop
In Spierdijk en Wognum zijn twee auto's in een sloot beland. Vooral het ongeluk in Wognum was erg link, omdat de auto op de kop in de sloot terechtkwam. De bestuurder raakte wonder boven wonder niet gewond en werd in een naastgelegen woning opgevangen.

Bekijk hieronder de beelden van een aantal ongelukken

Veel ongelukken in West-Friesland door gladheid - NH Nieuws

Een automobilist in Zuidermeer had meer geluk toen hij van de weg gleed en zijn wagen schuin op de kant bleef hangen door houten paaltjes die in het water staan. Daardoor bleef de bestuurder een nat pak bespaard.

Ook in Hoorn was het glibberen en glijden geblazen. Op de Venneweg reed een auto tegen een boom en niet veel later reed ongeveer 100 meter verder een andere auto het water in. De bestuurder van het laatste voertuig is door ambulancepersoneel nagekeken. Het is niet bekend of deze ook naar het ziekenhuis moest.

Veel meldingen
Volgens een woordvoerder van de politie Noord-Holland zijn er deze ochtend opvallend veel meldingen binnengekomen over botsingen tussen auto's, valpartijen van fietsers en andere ongelukken als gevolg van de gladheid.

"Dit speelt zich af door de hele provincie", aldus woordvoerder Roderick de Veen. Hij somt op in welke gemeenten ongelukken zijn gebeurd, vermoedelijk als gevolg van de gladheid. "Badhoevedorp, Beverwijk, Twisk, Zaandam, Wormer, Wognum én in Enkhuizen een voertuig te water."

Drukte op eerste hulp
Bij de spoedeisende hulp in het Spaarne Gasthuis in Haarlem-Zuid is het "drukker dan normaal", laat de dienstdoende arts aan de telefoon weten. Een exact getal durft de arts niet te geven, maar het aantal personen dat met letsel als gevolg van de gladheid is binnengekomen "overstijgt de tien", en dat al op de vroege ochtend. Het gaat dan vooral om pijnlijke polsen, schouders en snijwonden, aldus de arts.

❄️ Weerbericht: morgenochtend meer kans op gladheid

De extreme gladheid van deze ochtend zal volgens NH Radio-weerman Jan Visser vanaf het middaguur afnemen, maar morgenochtend gaat het weer heel glad worden, voorspelt hij. "Morgenochtend gaat het sneeuwen, dus dat betekent per definitie gladheid." 

Of de ochtendspits last gaat krijgen van de sneeuwval, durft Visser nog niet te zeggen. "De voorspelling is dat de sneeuw in de loop van de ochtend over onze provincie gaat trekken, dus misschien dat de heel vroege vogels er niet mee te maken gaan krijgen."