Ga naar Content

Weinig West-Friese interesse in uitbreiding Lelystad Airport: "Probleem wordt onderschat"

De plannen voor de uitbreiding van Lelystad Airport kan in West-Friesland nog op weinig interesse rekenen. Voor de informatieavond waren slechts 37 aanmeldingen, terwijl er ruimte was voor 300 personen. "Mensen onderschatten de problemen die het met zich meebrengt", vertelt één van de aanwezigen.

Want de mensen die er wel waren, zijn het er met elkaar over eens: West-Friesland gaat wel degelijk overlast ondervinden. 120 dagen per jaar moeten er vanuit Lelystad Airport vliegtuigen opstijgen die over de regio vliegen. Dat gebeurt op 1800 meter hoogte, al zegt Rijkswaterstaat dat het in de praktijk vaak hoger zal zijn. "Dat gaat heel veel lawaai geven", vertelt een inwoner van Twisk, waar de vliegtuigen recht overheen moeten gaan. "Stijgende vliegtuigen maken meer lawaai dan dalende vliegtuigen."

'Mensen denken het valt allemaal wel mee'
Ook het Medembliks GroenLinks-raadslid Ria Manshanden valt het op dat er weinig mensen zijn. "Er is ook te weinig over deze avond gepubliceerd. En bovendien denken veel mensen dat het wel meevalt allemaal." Maar volgens veel aanwezigen is het tegendeel waar. Zeker na 2023 wanneer het luchtruim opnieuw wordt ingedeeld is er grote vrees dat het aantal vluchten over West-Friesland alleen nog maar zal toenemen.

Lees ook: Opening Lelystad Airport in 2020 'steeds ingewikkelder'

Veel van de aanwezigen hebben dan ook al aangegeven bezwaar aan te tekenen tegen de uitbreiding van Lelystad Aiport. "De gemeente Medemblik gaat een zienswijze indienen, en wij als GroenLinks Medemblik ook", aldus Manshanden. Maar ook de aanwezigen uit Twisk laten het er niet bij zitten. "We gaan zeker een zienswijze indienen." Dat kan nog tot en met 21 februari. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!