Sport

NL
V

'Kickbokser Badr Hari betrapt op doping'

28 januari 2019, 19.47 uur · Aangepast 28 januari 2019, 20.31 uur · Foto: ANP/Remko de Waal

Kickboksers Badr Hari en Hesdy Gerges zijn volgens onderzoek van het televisieprogramma Nieuwsuur positief getest op doping. Vorig jaar zouden in de urine van de Amsterdamse kickboksers verboden middelen zijn gevonden.

Hari en Gerges stonden op 3 maart 2018 tegenover elkaar in de ring in Ahoy (foto). De 34-jarige Marokkaanse Amsterdammer won op punten van Gerges. Hari en Gerges staan onder contract bij promotor Glory. Vooral Hari is, mede dankzij het gevecht tegen Rico Verhoeven, een grote trekpleister van Glory.

Nog twee beschuldigingen
Naast de twee Amsterdamse kickboksers zijn ook de Braziliaan Ariel Machado en Kroaat Mladen Brestovac betrapt op het gebruik van doping. De zaken liggen volgens Nieuwsuur bij rechters van het Instituut Sportrechtspraak (ISR), dat door Glory wordt ingehuurd. De rechters kunnen een maximale straf van vier jaar opleggen.

De kickboksers krijgen twee weken om verklaringen in te dienen bij de tuchtrechters van het ISR.

Beschuldiging aangevochten
Nieuwsuur bericht dat een brief van het Londense advocatenkantoor Morgan Sports Law names Glory al op 18 december bij het ISR binnenkwam. Het advocatenkantoor is gespecialiseerd in het aanvechten van beschuldigingen van dopinggebruik. Dat deden ze bijvoorbeeld ook voor Maria Sjarapova eb Chris Froome. De promotor kan een schorsing van een van zijn beroemdste vechtsporters niet gebruiken, want het is een van zijn belangrijkste inkomstenbronnen.

Contract opzeggen
Glory wil de samenwerking met het ISR beëindigen en de vier dopingzaken in de doofpot stoppen. "Glory heeft ons een brief gestuurd dat ze het contract willen opzeggen", bevestigt Henk van Aller, secretaris van het ISR, tegen Nieuwsuur.