Ga naar Content
West-Friesland

Onterecht veroordeelde Van der Dussen laat achterste van zijn tong zien in docu

28 januari 2019, 14.24 uur
Door: · Foto: NPO / NH Nieuws

Hoe is het mogelijk dat Oudkarspeler Romano van der Dussen een groot deel van zijn leven onschuldig vastzat in een Spaanse cel? Met haar documentaire 'Ik heb het niet gedaan' wilde Elena Lindemans die vraag beantwoorden. Dat is haar slechts gedeeltelijk gelukt, al vallen er in de documentaire - die vanavond wordt uitgezonden - meerdere puzzelstukjes op hun plaats.

Als een Spaanse rechtbank Van der Dussen in 2016 vrijspreekt van verkrachting, heeft hij 12,5 jaar in gevangenschap doorgebracht. De omstandigheden in de Spaanse gevangenissen - hij zag er zeven in totaal - waren vaak erbarmelijk, vertelde hij kort na zijn vrijlating aan tafel bij Pauw. "Ik heb meer dan tien jaar tussen de kakkerlakken, op vieze lakens en stukken schuimrubber moeten slapen. Onmenselijk." 

Zoals meer mensen vroeg ook documentairemaakster Elena Lindemans zich af hoe zo'n gerechtelijke dwaling mogelijk is. Toen ze hem benaderde met het voorstel om zijn verhaal in een documentaire vast te leggen, wist ze al dat hij 'geen lieverdje' is, zo zei ze afgelopen zaterdag in een interview met de Volkskrant. Romano stemt in, mede omdat hij de docu als perfect vehikel zag om zijn eigen naam te zuiveren en Spanje 'zo zwart mogelijk' te maken. 

Lees ook: Brit bekent verkrachting waarvoor Oudkarspelaar al 11,5 jaar vastzit

Wat Lindemans op dat moment nog niet weet, is dat de Oudkarspeler al flink wat op z'n kerfstok had voordat hij in Spanje werd vastgezet. Als ze gaandeweg merkt dat Van der Dussen flink wat voor haar achterhoudt en daarnaar vraagt, lijkt de documentaire voortijdig te stranden. "We maken de film niet om jouw straatje schoon te vegen", maakte Lindemans hem een illusie armer. 

Bang
Het is ook de periode waarin Lindemans bang voor hem wordt. "Ik dacht: weet hij eigenlijk waar m'n kinderen op school zitten?", zei ze tegen de Volkskrant. Uiteindelijk besluit Van der Dussen wél openheid van zaken te geven. Niet alleen over zijn criminele verleden, maar ook over zijn roerige jeugd.

Lees ook: Vader Romano over onschuld zoon: "Hij is geslagen tot hij bloed plaste"

Daarmee kan Lindemans haar documentaire afronden, maar krijgt haar werk wel een ander gezicht. Want wat begon als het verhaal over een gerechtelijke dwaling, is door Van der Dussens ontboezemingen ook het verhaal over een ten onrechte veroordeelde man die toch niet zo onschuldig is als aanvankelijk leek.

Hoewel de documentaire Van der Dussens naam niet zuivert, heeft hij er wel iets aan gehad, zo zegt hij tegen de Volkskrant. "De documentaire heeft me aan het denken gezet over mezelf, het heeft me dingen laten inzien die ik niet wilde inzien."

Recht uit Noord-Holland
Kort na zijn vrijlating stond Van der Dussen al eens centraal in het programma Recht uit Noord-Holland. In die aflevering blikte hij terug op zijn periode in gevangenschap en vertelde hij hoezeer hij aan zijn herwonnen vrijheid moest wennen. Bekijk de aflevering hieronder terug. 

Romano van der Dussen: vrijgesproken na 12 jaar in Spaanse cel - NH Nieuws

De documentaire 'Ik heb het niet gedaan' wordt vanavond vanaf 20.25 uur uitgezonden op NPO2.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!