Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

De Peiling: Melk steeds minder in trek, klanten laten 'ongezonde' zuivel staan

28 januari 2019, 11.51 uur · Aangepast 28 januari 2019, 15.32 uur · Foto: Adobe Stock

Melk is goed voor elk, luidt de bekende slogan. Maar daar denken veel mensen tegenwoordig anders over. We drinken steeds minder melk, waarschijnlijk door berichten dat zuivel ongezond zou zijn.


Minder melk
Sinds 2012 daalt de melkconsumptie. In 2012 kochten we nog 1133 miljoen liter melk, inclusief melkdranken als Optimel en Fristi. In 2018 was dat 975 miljoen liter. Een daling van 14 procent. Niet alleen in Nederland neemt de consumptie van melk al jaren af. Deze trend is zichtbaar in bijna alle westerse landen.

Kanker en eczeem
Het imago van melk als de witte motor ligt onder vuur. Op internet beweren mensen dat melk ongezond zou zijn. Daarbij verwijzen ze vaak naar het boek 'Melk de witte sloper' van de Canadese voedingsjournalist Alissa Hamilton, Zij beweert dat melk de kans op kanker, eczeem en acne verhoogt.

Hoogopgeleide vrouwen
Het lijkt er op dat vooral hoogopgeleide vrouwen beïnvloed worden door berichtgeving over de schadelijke effecten van melk. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat onder hoogopgeleide vrouwen tussen de 19 en 79 jaar de melkconsumptie het hardst daalt. In 2016 dronken zij nog 181 gram melk per dag, dat is nog geen glas per dag. een afname van 21 procent.

Schijf van vijf
Volgens deskundigen is er geen wetenschappelijke onderbouwing voor de schadelijke effecten van melk. Het product is onderdeel van de schijf van vijf en staat dus in de richtlijnen voor gezonde voeding opgesteld door de Gezondheidsraad.

Enge ontwikkeling
Voedingsprofessor Ellen Kampman van de Wageningen Universiteit zegt tegen RTL Nieuws: "Het is een enge ontwikkeling' dat mensen zonder verstand van zaken voedingsadvies geven en daarmee zo invloedrijk kunnen zijn." Kampman vindt de afname van de melkconsumptie zorgelijk. "Ik denk niet dat het verstandig is om minder of geen melk te drinken. Tenzij je het tekort aanvult met andere zuivelproducten als yoghurt."

Wat vind jij?
Drink jij nog net zo veel melk als vroeger? Ben je gevoelig voor berichten over de heilzame of ongezonde effecten van zuivel? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de
Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].