Ga naar Content
Gooi

Schrijfster vertelt over verbijsterende oorlogsgeschiedenis 't Hooge Nest

28 januari 2019, 11.17 uur · Aangepast 28 januari 2019, 11.32 uur
Door: Carina Gutker · Foto:

Als schrijfster Roxane van Iperen ruim zes jaar geleden naar een villa in de bossen van Naarden verhuist, ontdekt ze de verbijsterende geschiedenis van het huis. In de oorlog is 't Hooge Nest namelijk gebruikt als onderduikadres. Van Iperen schreef er een boek over en signeerde die afgelopen weekend in een boekhandel in Huizen.

De vorige eigenaar van het huis vertelde Van Iperen dat 't Hooge Nest in de oorlog een belangrijke betekenis had. De schrijfster is zich er vervolgens in gaan verdiepen: "Tijdens de verbouwing vonden wij ook veel luiken in het huis. Toen ben ik gaan rondvragen in de omgeving en eigenlijk verbaasde het mij dat niemand er iets over kon vertellen. Na onderzoek vond ik vooral in buitenlandse archieven wat zich in 't Hooge Nest had afgespeeld."

Joodse zussen
Twee Joodse zussen besloten op te treden tegen de bezetter en 't Hooge Nest werd één van de grootste onderduikadressen van Nederland, nota bene onder de neus van NSB'ers en nazikopstukken.

Uiteindelijk werden ook deze zussen verraden en zijn ze met het laatste transport vanuit Westerbork afgevoerd naar Auschwitz.

NH Gooi was zaterdag bij de signeersessie in Huizen:

Roxane van Iperen signeert onderduikboek 't Hooge Nest - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!