Ga naar Content

Oplichter gebruikte identiteit Hilversumse politica: "Heel afschuwelijk"

Een oplichter heeft meerdere personen benaderd door zich voor te doen als de Hilversumse SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. Verweij doet aangifte. "Ik vind het heel afschuwelijk."

Vlogger Lize Korpershoek plaatste een verhaal op haar Instagram over oplichting via Marktplaats. Een Bianca Verweij probeerde haar bankgegevens te stelen. De profielfoto en naam waren te herleiden naar de Hilversumse SP fractievoorzitter Bianca Verweij. Zij kwam daar via een kennis achter.

"Ik werd gebeld door een meisje dat ik kende", vertelt Verweij. "Die had de vlog van Lize Korpershoek gezien. En ze zei: jij zit daarin. Ze schetst het beeld dat er een oplichter actief is op Marktplaats met jouw naam en jouw foto."

Lees ook: 'Schrik van Laren' zou achter nieuwe oplichtingstrucs Bussum zitten

De oplichter gebruikt een foto van vier jaar geleden, toen Verweij nog kort haar had. "Ja, als je met die foto vervolgens mensen gaat oplichten en mensen trappen daarin, vind ik dat heel afschuwelijk".

Tikkie-truc
De oplichter gebruikt de zogenaamde Tikkie-truc op Marktplaats. Daarmee wordt gevraagd een klein bedrag over te maken via een Tikkie om wederzijds vertrouwen te creeëren. Dit gebeurt via een malafide website, waardoor de oplichter de inloggegevens van de bank kan stelen.

De truc is wijdverspreid, aldus Tanya Wijngaarde van de fraudehelpdesk: "Wij zien dat het regelmatig gebeurt, zeker wel honderden keren."

Lees ook: Oplichting via Whatsapp: 'nicht' probeert vrouw geld afhandig te maken

De helpdesk raadt mensen af om een bedrag over te maken uit goede wil bij een Marktplaats-transactie: "Dat is echt niet nodig. Je hoeft nooit een cent over te maken om te laten zien wie je bent", aldus Wijngaarde.

Aangifte
Bianca Verweij laat het er intussen niet bij zitten: "Het is gewoon identiteitsfraude dus ik ga daar ook gewoon aangifte van doen. En ik hoop natuurlijk dat die persoon gepakt wordt. Ik begrijp wel dat het heel erg moeilijk is dus wat mij rest is zoveel mogelijk mensen waarschuwen: ik handel niet op Marktplaats. Niet nu en ook niet met een oude foto van vier jaar geleden. Dus doe het niet."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH