Ga naar Content
Amsterdam

Onderzoek: steeds meer Amsterdammers klaar met de Wallen

26 januari 2019, 08.56 uur · Aangepast 26 januari 2019, 12.12 uur
Door: · Foto: AdobeStock

Steeds meer Amsterdammers zijn klaar met de huidige situatie op de Wallen. Ze vinden raamprostitutie niet meer van deze tijd, willen minder ramen en mijden het gebied.

Bijna de helft van de Amsterdammers, 49 procent, vindt het niet meer van deze tijd om vrouwen op deze manier in een etalage te zetten, blijkt uit onderzoek van de Dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek, in opdracht van AT5 en Het Parool. Onder vrouwen is dit zelfs 53 procent. 44 procent van de mannen deelt deze mening, 30 procent vindt het wel prima.

Daarnaast pleit 43 procent van de Amsterdammers voor minder prostitutie in het gebied. Dat is ongeveer evenveel als vijf jaar geleden, maar de groep die het aantal ramen gelijk wil houden, is afgenomen en inmiddels kleiner: 38 procent.

Drukte
Veel Amsterdammers geven aan inmiddels de Wallen liever te mijden; 45 procent komt daar zelden of nooit, dat was in 2013 nog 27 procent. Belangrijkste redenen: te druk, te toeristisch, minder leuke winkels of veranderde omstandigheden. Meer dan zestig procent wil minder coffeeshops in het gebied, 73 procent heeft genoeg van de souvenirwinkels, mini-supermarkten en seksshops op de Wallen.

Lees ook: Strengere regels voor gidsen op de Wallen: vijf boetes in drie maanden tijd

De meeste Amsterdammers vinden de Wallen nog wel de meest logische plek voor raamprostitutie, maar meer dan tachtig procent denkt dat sluiting van ramen zal leiden tot minder drukte in de historische binnenstad.

Minder inkomsten
De toenemende drukte op de Wallen leidt niet alleen tot overlast, maar ook tot minder inkomsten voor de vrouwen achter de ramen. 'We hebben minder werk', zegt Nayra Green, een Spaanse sekswerker op de Wallen. 'De vrouwen die hier werken klagen daar al zeker een jaar over. Ook ik verdien minder dan voorheen.'

Lees ook: Prostituees op de Wallen kampen met flinke schulden

Lorraine Nencel, hoofddocent sociologie aan de VU, vindt het vooral belangrijk dat de gemeente meer doet om de positie van sekswerkers te verbeteren, zodat die beter hun werk kunnen doen. 'Als er rondom een Chinees restaurant een groep mensen xenofobische uitlatingen doet, dan ga je ook niet het restaurant sluiten. Dan pak je de mensen aan die de uitlatingen doen. Dus pak de overlastgevende toeristen aan, en niet de sekswerkers.'

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!