Ga naar Content

Geschorste nekvel-docent doet zijn verhaal: "Je moet niet aan mijn moeder komen"

De telefoon van Gerrit Keeman staat roodgloeiend. Vanuit het hele land krijgt de onderwijs-assistent steunbetuigingen nadat hij door het Kennemer College in Heemskerk op non-actief werd gesteld. Aanleiding voor de schorsing was een video waarin te zien is hoe Keeman een opstandige leerling in zijn nekvel grijpt en hem wegstuurt. De video ging het hele internet over.

"Jezus, ik schrik ervan, Gerrit. Wat een onopgevoed tuig tegenwoordig. Veel sterkte de komende tijd!", leest Keeman een van de vele berichten voor die hij heeft ontvangen nadat bekend werd dat het Kennemer College hem heeft geschorst, nota bene vlak voor zijn geplande vervroegde pensioen in februari. Thuis in Assendelft doet Keeman zijn verhaal voor de camera van NH Nieuws over wat er op die bewuste dag gebeurde in het klaslokaal.

"Keeman, u bent een schijnheilige docent." Met die opmerking kwam de bewuste leerling rond kwart over elf in de ochtend op Keeman afstappen. "Pardon?" antwoordt Keeman. De leerling herhaalt zijn opmerking. "U bent een schijnheilige docent."

(Tekst gaat door onder video)

Leraar Heemskerk onderwijsassistent nekvel incident - NH Nieuws

Kruk
"En toen zei ik: 'Joh, ga jij effe lekker gauw terug en mij niet lastigvallen.'" De leerling weigert echter naar Keeman te luisteren. "Dus ik loop op hem af en toen begon hij zich gelijk te verweren. Ik pak hem bij z'n arm en hij trekt zich los. Ik loop achter hem aan en vervolgens pakt hij een kruk die hij voor zich houdt. Ik waarschuw hem, maar toen gooide hij de kruk tegen mijn schenen aan." Ondertussen stond de hele klas om de twee heen. "Ze stonden de meest idiote opmerkingen te maken. Eentje stond met een bezemsteel te zwaaien."

Lees ook: Onderwijsassistent geschorst na viraal gaan nekvel-incident op vmbo Heemskerk

Daarna pakte Keeman de opstandige leerling in zijn nekvel, wat ook op de video te zien is, gemaakt door een andere scholier. Maar hetgeen wat de docent écht boos maakte, speelde zich af vlak vóór dat er gefilmd werd.

Moeder bejegenen
"Hij bejegende mijn moeder van 90. Met de meest grove taal. Dat was voor mij de trigger waardoor ik omging", vertelt Keeman. "En daar houd ik niet van. Je moet niet aan mijn moeder komen."

"Heb het nooit over mijn moeder!" schreeuwt Keeman naar de leerling, zo is te zien aan het einde van de video. "Opsodemieteren nu!" De jongen lijkt daarna het klaslokaal te verlaten, maar op dat moment wordt er gestopt met filmen.

Dumpert
De video verscheen op Dumpert en werd in korte tijd honderdduizenden keren bekeken. De school had inmiddels maatregelen genomen. Na een gesprek heeft de schoolleiding besloten dat Keeman niet meer terug hoeft te keren naar de school, waardoor zijn vervroegde pensioen nóg eerder dan februari ingaat. Maar niet zoals Keeman had gewild.

"Als de school zelf zich al niet aan de regels houdt, wat kun je van die kinderen dan verwachten? En van de docenten die er al jaar en dag werken?" vraagt de geschorste docent zich hardop af. "Dit is heel fneukend (fnuikend, red.) voor het functioneren van de docenten op die school", sluit hij af, overduidelijk oneens met de beslissing van het schoolbestuur.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!