Ga naar Content

Waar blijft de nieuwe hogeschool van Den Helder?

Een nieuwe hogeschool in de kop van Noord-Holland, het liefst in Den Helder. Dat was vier jaar geleden in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen de verkiezingsbelofte van Ouderenpartij-voorman Jeff Leever. Maar wat is er eigenlijk van die belofte terechtgekomen?

"Nee, er is geen fysiek hogeschoolgebouw in de kop van Noord-Holland bijgekomen", zo antwoordt onderwijswethouder Pieter Kos op die vraag.

Mooie droom
Jammer, vindt hij, want volgens Kos zou zo'n hogeschool van toegevoegde waarde zijn. "Het begint ermee dat we voor jongeren die hier opgroeien het liefst hebben dat ze hier kunnen blijven. Voor hun opleiding, hun werk, hun eerste huis, hun eerste liefde. En het zou nog mooier zijn als je vanuit de regio erbuiten nog mensen hier naar toe trekt. Dat is een mooie droom waar we naar toe werken. Maar dat gaat stapsgewijs."

Lees ook: Hogeschool in Den Helder moet Noordkop redden van leegloop

"Ik moet nu twee uur naar Leeuwarden reizen. Als er in Den Helder een hogeschool zat, zou ik daar dus liever naar toe gaan", vertelt een jongere voor de camera van NH Nieuws. "Maar die zit er dus helaas niet."

Trage vergunningen
Aangezien er behoefte aan een hogeschool is, is het de hoogste tijd voor een nieuwe ontmoeting met Jeff Leever. Waarom is dat gebouw er niet gekomen ondanks zijn belofte? Leever: "Als u weet hoe traag de vergunningstelsels werken voordat je daadwerkelijk een steen op een andere steen kunt zetten... Maar gelet op de vooruitzichten en de handtekeningen die zijn gezet, dan kan ik u verzekeren dat het honderd procent zeker is dat-ie er wel gaat komen."

Leever zegde vier jaar geleden toe een weekend als vrijwilliger aan de slag te gaan in een respijthuis als zijn belofte niet zou zijn ingelost. Leever nu daarover: "Voor dat weekend wil ik me zo garantstellen hoor, geen enkel probleem." Kortom, Leever gaat binnenkort aan de slag. "Zodra ik daar invulling aan geef, houd ik jullie op de hoogte."

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Volg al het laatste nieuws hierover bij NH Nieuws.
Foto: