Haarlem

NL
V

Haarlem gaat aantal dubbeldekkers niet verminderen

25 januari 2019, 10.00 uur · Aangepast 25 januari 2019, 12.40 uur · Foto: NH Nieuws

Ondanks het protest van veel bewoners uit de binnenstad, blijven de dubbeldekkerbussen tussen Haarlem en Amsterdam-Zuid voorlopig op dezelfde wijze rijden. Het college van Haarlem heeft dit besloten na overleg met de Vervoerregio Amsterdam en Connexxion.

De dubbeldekkers, lijn 346, rijden nu ruim een jaar door Haarlem en met name bewoners van de Tempeliersstraat en de Rustenburgerlaan zijn ze zat. Ze ervaren veel geluidsoverlast, zware trillingen en ergeren zich aan rijgedrag van de buschauffeurs.

(tekst gaat verder onder video) 

Haarlemmers protesteren tegen dubbeldekkers in de straat - NH Nieuws

Behoefte groot
Het college stelt dat veel reizigers gebruik maken van de dubbeldekkers. Dagelijks reizen er zo'n 2500 Haarlemmers met de bussen naar Amsterdam, waarvan een groot deel instapt bij de Raaksbrug en aan de Tempeliersstraat. De haltes opheffen of verplaatsen zou betekenen dat reizigers misschien eerder de auto gaan pakken, met een verlies aan OV-reizigers als gevolg, zo stelt het college.

Lees ook: Groeiend verzet tegen dubbeldekkers door Haarlemse binnenstad

De gemeente erkent dat de dubbeldekkers buiten de spits minder bezet zijn, maar wil daarom niet in die uren het aantal verminderen. Dat zou ten koste gaan van 'het HOV-concept', wat onder meer inhoudt dat bussen zo regelmatig rijden dat reizigers niet meer hoeven op te zoeken wanneer ze de bus kunnen pakken.

Maatregelen
Het college stelt dat het inzetten van kleinere bussen buiten de spits financieel en organisatorisch niet haalbaar is. Het vervangen van de dubbeldekkers door verlengde bussen is niet mogelijk omdat het Stationsplein daar niet goed op ingericht is. Om de omwonenden tegemoet te komen, wordt er onder meer gekeken naar mogelijkheden om het rijgedrag van chauffeurs aan te pakken. Ook wordt onderzoek gedaan om trillingshinder te verminderen en er moeten zo snel mogelijk milieuvriendelijkere 'zero-emissie bussen' gaan rijden.

Lees ook: Primeur in Nederland: Connexxion gaat met dubbeldekkers rijden

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!