Ga naar Content

Eigen plaquette onthuld bij eerste Holocaust-herdenking van gemeente Gooise Meren

Met toespraken, muziek en een filmvertoning werden gisteravond de joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht in het gemeentehuis van Gooise Meren. Het was voor het eerst in het bestaan van de jonge gemeente dat er een Holocaust-herdenking werd gehouden.

Aansluitend aan de herdenkingsbijeenkomst in de raadszaal werd er in de hal van het gemeentehuis een plaquette onthuld. Dit is ter nagedachtenis aan de meer dan 600 joden uit Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg, die in de oorlogsjaren door de Duitse bezetter werden opgepakt en weggevoerd en nooit meer terugkwamen.

Lees ook: Reportage: Hoe een simpele boerenfamilie honderden joden een schuilplaats bood

De plaquette is een initiatief van het Holocaust Comité Gooise Meren. Toen ze hoorden dat de gemeente Gooise Meren financieel bijdraagt aan het Nationaal Holocaust Monument dat in Amsterdam komt, wilden ze daarop aansluiten. "Gooise Meren is een fusie van drie gemeenten. We vonden het belangrijk dat er in het nieuwe gemeentehuis ook een eigen plaquette komt te hangen", vertelt voorzitter Harry Mock tegen NH Nieuws.

Kijk hier naar het interview dat NH Nieuws hield met Harry Mock van het Holocaust Comité Gooise Meren:

Harry Mock van Holocaust Comité Gooise Meren - NH Nieuws

Kinderen zoals jullie
Ook werd er in de hal van het gemeentehuis de expositie 'Kinderen zoals jullie' geopend. Op panelen worden de verhalen verteld van joodse kinderen uit Gooise Meren.  "Veel van deze kinderen hebben de oorlog niet overleefd en zijn uit onze geschiedenis verdwenen. Op deze manier hebben we toch hun levens weer een beetje zichtbaar gemaakt", vertelt samensteller Annet Betsalel. De expositie is onderdeel van een lespakket voor leerlingen van goep 7 en 8.

Lees ook: Eerbetoon aan Huizer familie die schuilplaats bood aan 36 joden in WOII

Kijk hier naar het interview dat NH Nieuws hield met Annet Betsalel over de expositie Kinderen zoals jullie:

Annet Betsalel over Kinderen zoals jullie - NH Nieuws

Een van de panelen in de expositie gaat over Paul Joseph. Hij heeft de oorlog overleefd en vindt het belangrijk om de verhalen aan de jonge generatie over te brengen.

Kijk hier naar het interview dat NH Nieuws hield met Paul Joseph over hoe hij met zijn familie de oorlog overleefde:

Holocaust overlevende Paul Joseph - NH Nieuws

De expositie is nog tot en met 15 februari te bewonderen in het gemeentehuis van Gooise Meren.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!