Gooi

Na Blaricum ook lobby in Gooise Meren om uitbreiding AED-netwerk

23 januari 2019, 14.27 uur · Aangepast 23 januari 2019, 14.56 uur · Door Carina Gutker

NH
NH

GOOISE MEREN - Een week nadat Blaricum aangaf meer defibrillators te willen, wordt ook in Gooise Meren gepleit voor uitbreiding van het AED-netwerk. Bussummer Ed Baas ontdekte dat vooral in zijn woonplaats niet genoeg AED's hangen. Gevaarlijk, want daardoor worden mensen die een hartstilstand krijgen mogelijk niet snel genoeg gereanimeerd.

De Bussummer heeft alle AED's in de gemeente Gooise Meren in kaart gebracht. "Er zijn ruim 93 defibrillators in Gooise Meren, maar helaas zijn er maar 48 stuks die 24 uur per dag en zeven dag in de week openbaar en oproepbaar zijn via het alarmnummer", zegt Ed Baas. "De overige AED's hangen in de horeca, bij bedrijven en sportclubs of in gemeentelijke gebouwen. Deze zijn echter alleen voor eigen gasten, leden of personeel."

Lees ook: Blaricum breidt AED-netwerk uit voor grotere overlevingskans bij hartstilstand

Het is volgens Baas opvallend dat in het Spiegel en bijna alle wijken ten zuiden van de Ceintuurbaan in Bussum geen AED aanwezig zijn. "Met veertien extra AED's op strategische plaatsen in Bussum is heel de gemeente gedekt."

Intensieve lobby
Na een intensieve lobby van Baas bij de lokale politieke partijen wordt vanavond bepaald of - in navolging van Blaricum - het AED-netwerk ook in Gooise Meren moet worden uitgebreid. Baas: "Het is belangrijk voor de veiligheid en de continuïteit van het netwerk dat de gemeente daar de verantwoordelijkheid voor gaat nemen."

De motie is gezamenlijk ingediend door negen raadsleden van verschillende partijen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!