Ga naar Content
Haarlem

Haarlem wil geen verbod op Airbnb, wel meer handhaving

23 januari 2019, 14.18 uur · Aangepast 23 januari 2019, 14.42 uur
Door: · Foto: ANP/Remko de Waal

Burgemeester en wethouders van Haarlem willen geen verbod voor huizenverhuurplatforms als Airbnb in de stad. Daar was in de gemeenteraad om gevraagd nadat Airbnb en andere partijen hadden geweigerd gegevens van verhuurders van particuliere woningen met de gemeente te delen.

De gemeente wil graag weten wie de verhuurders zijn, omdat er anders geen toeristenbelasting kan worden geïnd. Haarlem wacht een landelijke registratieverplichting af en gooit er ondertussen een flinke smak geld tegenaan om de verhuurders zelf op te sporen.

Lees ook: Haarlem scherpt regels Airbnb aan van 60 naar 30 dagen-per-jaar-verhuren

Airbnb en andere aanbieders zeggen geen tijd en capaciteit te hebben om aan de Haarlemse wens mee te werken en data uitwisselbaar te maken. In Amsterdam daarentegen zijn wel afspraken gemaakt.

Lees ook: Proef met meldpunt overlast Airbnb

Haarlem maakt in 2019 honderdduizend euro extra vrij om intensiever te kunnen handhaven. Meer mankracht is er dan om bijvoorbeeld adressen te achterhalen en achter meldingen van buren aan te gaan.

Deeleconomie
Een algeheel verbod zien B en W niet zitten. Airbnb is ook een exponent van de deeleconomie, zo redeneren ze. En daar staat het college wel achter. Alleen moet er een oplossing komen om elke toerist in Haarlem belasting te laten betalen. En de overlast zo veel mogelijk in te dammen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!