Start van hoofdcontent

Haarlem

nl

Haarlem kampt met rattenoverlast: gemeente deelt gratis vallen uit

23 januari 2019, 13.17 uur · Aangepast 23 januari 2019, 14.24 uur · Foto: Tessa van Donselaar

Haarlem kampt steeds vaker met rattenoverlast. Om de plaag te stoppen, moeten de beesten volgens de gemeente beter worden bestreden. Daarom kunnen inwoners die met het ongedierte te maken hebben gratis rattenvallen van de gemeente krijgen.

Haarlem gebruikt geen rattengif en bestrijdt het ongedierte met klemmen en vallen. Ook zijn er 'ecoboxen', waar meerdere ratten tegelijk in worden gevangen. Haarlemmers die last hebben van het ongedierte, kunnen die boxen deze kosteloos krijgen, heeft het college besloten. Aan het gebruik van gif zijn strenge regels verbonden. Dat wordt alleen incidenteel gebruikt. 

Lees ook: Bestrijders uiten zorgen over rattenoverlast: "Het lijkt steeds erger te worden"

In veel steden duiken de beesten steeds vaker op. Het aantal ratten zou de afgelopen jaren zelfs met zestig procent zijn toegenomen. In Haarlem waren volgens de gemeente al straten met overlast, maar zijn er 'steeds meer plekken waar dit speelt'.

Voedselresten
Om de ratten te lokaliseren speurt de gemeente ook riolen af met camera's. De gemeente stuurt bewonersbrieven rond in buurten waar de overlast het ergst is. In die brief staan ook tips over de omgang met voedselresten en hoe te voorkomen dat ratten mee-eten met voer voor tuinvogels.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!