Ga naar Content

De Peiling: Wil jij gereanimeerd worden?

'Wilt u gereanimeerd worden?' Die vraag krijgen veel patiënten op de eerste hulp. Maar ze kunnen er op dat moment niet goed over nadenken en geen goede keuze maken. Heb jij daar al eens over nagedacht?

Net voor de narcose
Wie een risicovolle behandeling moet ondergaan, krijgt in het ziekenhuis de vraag of hij of zij - in het geval dat het misgaat - gereanimeerd wil worden. Soms wordt die vraag gesteld net voordat iemand onder narcose gaat. Hoogleraar intensive care Diederik van Dijk zegt in het Algemeen Dagblad dat patiënten door de spanning of tijdsdruk geen goede keuze kunnen maken. Hij sprak patiënten van wie achteraf bleek dat ze niet gereanimeerd hadden willen worden.

Reanimatie vaak niet succesvol
Praten over wel of niet reanimeren zou volgens de hoogleraar, maar ook de Patiëntenfederatie Nederland en ouderenbond ANBO, al eerder moeten gebeuren. Dat geldt vooral voor mensen die een hoger risico hebben om te overlijden. Bijvoorbeeld omdat ze oud en kwetsbaar zijn, een zware behandeling tegemoet gaan, hartritmestoornissen hebben of terminaal zijn. "Mensen moeten zich ook realiseren dat een reanimatie vaak niet succesvol is. In televisieseries gaat het bijna altijd goed, in het echt lang niet altijd”, zegt Van Dijk. Het belangrijkste risico bij een reanimatie is dat het soms wel lukt om het hart weer goed op gang te krijgen, maar dat de hersenen intussen te lang zuurstofgebrek hebben gehad. Hierdoor kan een blijvende hersenbeschadiging optreden.

Campagne
"Het is tijd voor een bewustwordingscampagne", zegt Thom Meens van de Patiëntenfederatie Nederland. Mensen stellen de vragen over hun laatste levensfase het liefst uit. "Als je op de spoedeisende hulp ligt, ben je eigenlijk al te laat. Omdat het gesprek zo lastig is, moet je dat doen met een vertrouwde hulpverlener: de huisarts, want die kent ook je thuissituatie." Samen met de huisartsenvereniging heeft de Patiëntenfederatie een informatiefolder uitgegeven die bij iedere huisarts verkrijgbaar is.

Niet-reanimeren penning
Voor mensen die besloten hebben niet gereanimeerd te willen worden, maar vrezen dat een hulpverlener niet op de hoogte is van die beslissing, is er een niet-reanimeren penning verkrijgbaar. De penning wordt erkend door zorgverleners en hulpdiensten. De niet-reanimeren penning is een draagbare wilsverklaring waarop staat dat je iedereen verbiedt onder alle omstandigheden elke vorm van reanimatie op u toe te passen. 40.0000 mensen in Nederland hebben de afgelopen jaren zo'n penning aangevraagd.

Reanimatie-cursus
Ook bij reanimatie-cursussen wordt leerlingen er op het bestaan van de niet-reanimeren penning gewezen. Op de website van het Rode Kruis vind je een reanimatiecursus bij jou in de buurt.

Wat wil jij?
Heb jij al eens nagedacht over wel of niet reanimeren? Heb je het er met familieleden wel eens over gehad? Is de vraag je wel eens gesteld door een hulpverlener? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de
Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].

Foto: ANP