Ga naar Content
West-Friesland

Omwonenden boos na uitspraken Hoorn over "afgenomen verkeer"

23 januari 2019, 12.00 uur
Door: · Foto:

Omwonenden van onder meer de Zuiderdracht in Oosterblokker zijn boos over de reactie van de gemeente Hoorn. Ze beklagen zich over het vele vrachtverkeer, maar wethouders Samir Bashara en Ben Taps zeggen nu dat dit is afgenomen.

De wethouders baseren zich op tellingen van buurgemeente Drechterland uit 2015 en 2018. "Wij hebben die cijfers ook bekeken, maar die kloppen niet", reageert bewoner Karine Deen. "Zelf hebben we veel meer voertuigen geteld."

Lees ook: Bewoners Zuiderdracht voeren actie tegen vrachtverkeer: "Daar is de Westfrisiaweg voor!"

De bewoners zouden daarom het liefst zien dat het bedrijfventerrein Gildenweg via een tunnel wordt aangesloten op de Strip. "Die weg is bedoeld om vrachtverkeer af te voeren, en dan zijn wij van de overlast af."

Stroef
Maar de gemeente Hoorn is het daar niet mee eens. "Dat kost tientallen miljoenen euro's. Bovendien is het onwenselijk om meer verkeer over de Strip te laten rijden, aangezien de bevolkingsdichtheid daar groot is met verschillende sociale functies zoals basisscholen", zo is te lezen in een brief.

Bekijk hier de reportage die we maakten in Oosterblokker. Tekst gaat verder onder de video

Omwonenden Oosterblokker vragen hulp provincie - NH Nieuws

De omwonenden kijken niet op van de antwoorden. "De houding van Hoorn is tot nu toe stroef geweest. Maar wat ze zeggen klopt niet", stelt Deen. "We hebben daar bewijzen voor, en die hebben we nu weer gestuurd naar de gemeente. We blijven de druk erop houden, ook bij de provincie."

Statenvragen PvdA
De Noord-Hollandse fractie van de PvdA heeft Statenvragen gesteld over de problemen in Oosterblokker. Statenlid Marieke van Duijn zegt de bezorgdheid van de bewoners te willen overbrengen aan het college van Gedeputeerde Staten.

Bovendien wil ze duidelijkheid over de rol van de provincie bij de verkeersoverlast. "Want in 1989 gaf de provincie al opdracht aan de betrokken gemeenten tot het zoeken van een oplossing voor de buitenproportionele verkeersoverlast. Om welke opdracht gaat dit en op welke manier is hier van de voortgang gemonitord?", vraagt Van Duijn zich af. 

De provincie moet uiterlijk begin februari antwoord geven op de Statenvragen.