Ga naar Content
Amsterdam

Sokkenactie Veldhuis & Kemper en NH Radio niet te stoppen: "Ze komen uit alle hoeken en gaten"

23 januari 2019, 09.30 uur
Door: · Foto: RTL Late Night

De inzamelingsactie waarmee het cabaretduo Veldhuis & Kemper en NH Radio zoveel mogelijk daklozen van sokken willen voorzien, loopt als een trein. "We hebben er al duizenden!"

Dat zei Richard Kemper gisteravond in het programma RTL Late Night, waar hij met Remco Veldhuis aanschoof om de inzamelingsactie nogmaals onder de aandacht te brengen.

Lees ook: Veldhuis & Kemper en NH Radio zamelen sokken in voor daklozen

"We waren te gast bij June tot Twaalf bij NH Radio, en toen June met iemand van het Leger des Heils belde, bleek dat er een enorm tekort te zijn aan zoiets simpels als sokken", legt Kemper het ontstaan van de actie uit. "Toen zeiden wij: we staan die week in het DeLaMar en er komen 3.000 man: dus iedereen die drie paar nieuwe sokken meeneemt, mag iets uit de cd-winkel uitzoeken." 

Loopgravenziekte
"Het begint bij de voeten", benadrukt Remco Veldhuis. "Als je voeten koud zijn, krijg je dat hele lijf nooit meer warm. Dus sokken zijn het belangrijkste kledingstuk waarmee we daklozen kunnen helpen." Kemper vult hem aan: "Als de sokken vochtig worden, moet je andere, droge sokken aan. Want anders heb je binnen de kortste keren de loopgravenziekte, dus dat je van die zwarte voeten krijgt, dan ben je flink de lul."

(Tekst loopt verder onder video) 

De oproep bleek niet aan dovemansoren gericht. Bij de show van maandagavond in het Amsterdamse theater stonden de bezoekers zelfs in de rij om - in ruil voor een cd - drie paar nieuwe sokken in te leveren. "Maar het leuke is dat in onze mailbox en bij NH Radio allerlei bedrijven zich melden", vertelt Veldhuis. "KLM heeft zelfs duizend paar sokken gedoneerd. Uit alle hoeken en gaten komen er sokken naar ons toe."

'Zelf breien'
Ook zakenvrouw Olcay Gülsen, die net als Veldhuis & Kemper gisteravond in de show te gast was, levert haar bijdrage. "Een kennis van mij is sokkenproducent, dus ik ga 'm morgen bellen om te vragen of 'ie een paar duizend sokken kan doneren." Duizend sokken moet zeker lukken, garandeert ze. "Al moet ik ze zelf breien." 

NH-presentatrice June Hoogcarspel benadrukt nog eens dat de sokken 'echt heel hard nodig zijn'. "Want er zijn momenteel 30.000 dak- en thuislozen in het land, onder wie schrikbarend veel jongeren: 41 procent. We beginnen voor Noord-Holland, maar als we overhouden gaan we bellen met het hoofdkantoor van het Leger des Heils, en dan gaan we het hele land doen." 

Hoeveel paar sokken er nodig zijn? Kemper rekent het graag even voor: "Er zijn 30.000 dak- en thuislozen, en al die mensen hebben toch wel drie á vier paar sokken nodig, dus we hebben 100.000 paar sokken nodig." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!