Ga naar Content

Mysterieuze Japanse brievenschrijver vereeuwigd in hotel Spaander

Met zijn portret is hij nu voor altijd vereeuwigd in Hotel Spaander in Volendam: de mysterieuze Japanner die al veertig jaar brieven schrijft naar het hotel. Het bijzondere, maar vooral ook absurde verhaal werd eind vorig jaar een ware internethit.

De onthulling van het schilderij trok gisteravond enorm veel belangstelling van nieuwsgierig publiek en pers.

Bizar mysterie
Hoteleigenaar Chris Noordstrand en journalist Lex Boon, die het verhaal naar buiten bracht, vertellen keer op keer glunderend over het bizarre mysterie.

"Dear Sirs: How are you and how is the weather?" Zo beginnen alle brieven van 'Mr. Kaor' die al jaren soms wel drie keer per week in de brievenbus van het hotel belanden. De brieven, die iedere keer dezelfde tekst bevatten, waren jarenlang een raadsel voor het personeel van het hotel. 

Lees ook: Verhaal over Japanner die brieven stuurt naar hotel Volendam is internethit

Chris wil de man vinden en hem een ticket naar Nederland aanbieden. Hij komt bij het Parool terecht en journalist Lex besluit in het verhaal te duiken. Met behulp van een Japanse tolk weet hij na een paar weken de mysterieuze man aan de lijn te krijgen.

Zieke vader
Aan de telefoon vertelt Mr. Kaor dat hij niet naar Volendam kan komen, hij moet namelijk voor zijn zieke vader zorgen. Daarnaast geeft hij aan de brieven 'gewoon' te schrijven, omdat hij daar nou eenmaal zin in heeft.

"Dit is te gemakkelijk", zegt Chris als hij via Lex de reactie van de Japanner verneemt. "Ik geloof er niks van dat die man zomaar een brief schrijft omdat hij daar zin in heeft. Weet je wat ik doe?! Ik ga naar Japan!"

Bont gezelschap
Zo gezegd, zo gedaan. Lex besluit ook mee te gaan. Daarnaast gaat de Japanse tolk mee en kunstenaar Rinus van Hall, hij zal Mr. Kaor schilderen. Het bonte gezelschap komt uiteindelijk aan in het dorpje Iza, waar de brievenschrijver woont.

"Ja dat was geweldig! Dan staat die vader daar de was op te hangen en die man komt naar buiten", vertelt Lex.

Anti-climax
Maar dan volgt er een lichte anti-climax. De brievenschrijver geeft wederom aan écht geen reden te hebben waarom hij de brieven schrijft.

"Dat antwoord wat ik zo graag hoopte te krijgen, heb ik niet gekregen", vertelt Chris. "Maar ik heb wel andere inzichten gekregen. Het is misschien zijn hobby en daar heeft hij alle recht op. Dus wie zijn wij om dat te veroordelen, van hij is gek! Nou nee, zo is hij gewoon!"

Journalist Lex Boon legt uit hoe de Japanners bij het Volendamse hotel uitkwam:

"Z'n geboortedatum is de 22e en de 22e letter van het alfabet is de V van Volendam" - NH Nieuws / Daphne Jacobson

Brieven
Het schilderij van de man heeft in ieder geval een mooi plekje gekregen in het hotel. En de brieven....die blijven gewoon nog drie keer per week binnenkomen!

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: Lex Boon en Chris Noordstrand