Noord-Holland

AZ naar halve finale van de beker na winst op Vitesse

22 januari 2019, 22.39 uur
Door: · Foto: Pro Shots/

AZ staat voor de vierde keer op rij in de halve finale van de strijd om de KNVB-beker. De ploeg van trainer John van den Brom won de kwartfinale met 2-0 van Vitesse. De doelpunten werden gemaakt door Calvin Stengs en Guus Til. Wie de tegenstander wordt voor AZ in de halve finale wordt morgen en donderdag bepaald in de andere kwartfinales.

AZ controleerde de wedstrijd, had het meeste balbezit en had in smaakmakers Idrissi en Stengs spelers die de verkleumde toeschouwers nog een beetje warm konden krijgen. Vitesse liet in de eerste helft weinig zien, had in het begin van de tweede helft een kleine opleving, maar AZ nam het initiatief weer snel over. Het was aan weinig te zien dat Vitesse op de vierde plek staat in de competitie.

Toch hield iedereen in het AFAS-stadion de adem in toen Roy Beerens in de eerste minuut uit balans werd gebracht in het strafschopgebied, maar scheidsrechter Higler vond het niet genoeg voor een strafschop.

Grote kans Seuntjens
De eerste echte grote kans voor AZ was voor Mats Seuntjens. Oussama Idrissi schoot hard op doel, maar keeper Eduardo kon de bal nog wegstompen richting het hoofd van Seuntjens. Alleen kopte de gelegenheidsspits naast.

Tanden in knie Seuntjens
Na ruim een half uur spelen lag het spel even stil nadat Seuntjens ongelukkig de tanden van Oussama Darfalou in zijn knie kreeg. Hij moest op het veld worden gehecht door de dokter.

Stengs scoort weer
Met nog vijf minuten te gaan voor de rust kon Jonas Svensson met een uiterste krachtinspanning glijdend over de achterlijn de bal voorgeven, waar Calvin Stengs de bal met zijn linkervoet tegen de touwen joeg voor de 1-0.

Goed doorgezet Til
Negen minuten na de rust kwam de bal via een Vitesse-speler voor de voeten van Guus Til die de voorsprong van AZ uitbreidde naar 2-0.

Idrissi had er wel zin in en liet meerder mooie acties zien. Na een uur spelen slalomde hij vier Vitesse-spelers voorbij, waarna hij een hakje naar Seuntjens gaf, die de bal te zacht richting doel krulde. AZ kreeg via Seuntjens, Idrissi en Koopmeiners nog een aantal goede kansen, maar die slaagden er niet in om de voorsprong nog te vergroten.

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Vlaar (Hatzidiakos/79), Koopmeiners, Ouwejan; Midtsjø, Til, Maher; Stengs (Van Rhijn/84), Seuntjens, Idrissi.

Opstelling Vitesse: Eduardo; Karavaev, Van der Werff, Clarke-Salter, Büttner; Beerens, Serero, Foor; Ødegaard, Darfalou (Margaret/67), Linssen.