Ga naar Content

Studenten gaan elke week voorlezen bij gezinnen met taalachterstand

Vandaag begint de Nationale Voorleesweek om nog maar eens te onderstrepen hoe belangrijk dat is. De Helderse studenten Kelly en Amber hoef je dat niet uit te leggen. Zij werken mee aan een project van Humanitas waarvoor ze met klasgenoten op bezoek gaan bij gezinnen met een taalachterstand.

Kelly en Amber van Dijk zijn nichtjes en volgen allebei de opleiding tot onderwijsassistent. Zij gaan het komende jaar elke week op visite bij de familie Senthilnathan. "Het is belangrijk als je in Nederland woont, dat je ook goed Nederlands spreekt", zegt Kelly. "Ik ben heel blij dat we dit mogen doen, dat we mogen helpen."

Humanitas is het project gestart nadat het bij de consultatiebureaus in Den Helder was opgevallen dat bij veel gezinnen er een taalachterstand was. De familie Senthilnathan komt oorspronkelijk uit Sri Lanka en woont nu een paar jaar in Nederland. Dochter Sathursana zit in groep 8 en spreekt goed Nederlands. Toch kan ze af en toe wel wat hulp gebruiken: "De juf helpt me met begrijpend lezen."

Trots
Haar jongere zusje Sayani zit in groep 1, haar favoriete boek gaat over beren. Sathursana houdt meer van spannende boeken over spoken en fantasie. "Het gaat al heel goed", zegt Kelly trots. "Sayani komt er echt bij zitten en wijst dan dingen aan. En ook haar zus doet het goed."

Lees ook: Gezinnen met taalachterstand krijgen huisbezoek ROC-studenten

De studentes zijn er nog maar drie keer geweest, maar er is al een goede band opgebouwd. "Het is een heel lief gezin met lieve kinderen. We hebben al de Cito-toets geoefend en voor dit interview hebben we ons opgemaakt en onze haren samen gedaan. Dat was heel gezellig", lacht Kelly.

Boeken verslinden
Tijdens het voorlezen wordt het ene boek na het andere verslonden. De kleine Sayani gaat helemaal op in de verhalen en haar oudere zus luistert rustig mee. "We komen natuurlijk maar een half jaar. Maar het zou fantastisch zijn als Sayani straks al hele zinnen kan zeggen of een paar woordjes kan lezen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: