Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Verdwijning Willemijn al veertig jaar een mysterie: "Ze liet zes kinderen achter"

24 januari 2019, 06.21 uur · Aangepast 28 januari 2019, 11.22 uur

Het is 2 januari 1978 als de dan 37-jarige Willemijn van der Meer voorgoed de deur van haar Amsterdamse woning achter zich sluit. Haar zes jonge kinderen blijven alleen achter. Veertig jaar na dato vragen zij zich nog altijd af wat er met hun moeder gebeurd is en of ze nog leeft.

In de buurt van de Gilles van Ledenberchstraat in Amsterdam-West kent men haar in de jaren '80 als Wil. Ze is getrouwd en heeft zes kinderen. Het huwelijk is slecht en er zijn geldzorgen. Wil moet soms geld lenen om rond te komen.

Ze wil scheiden en duikt voor haar verdwijning met haar kinderen meerdere keren onder in een blijf-van-mijn-lijf-huis. Als er de dag na haar verdwijning aangifte van haar vermissing wordt gedaan, gaat men er dan ook vanuit dat Willemijn uit zichzelf wel weer terugkeert. Maar dat gebeurt niet.

Lees ook: Politie zoekt mogelijk belangrijke getuige in cold case vermoorde Haarlemmer

Drie jaar na de verdwijning van Willemijn ontmoet Jan Ackermann haar dochter Bineroy in een Amsterdams kindertehuis. Hij ontfermt zich over het meisje en ze wordt opgenomen in zijn gezin in Bloemendaal. Jan gaat zelf op onderzoek uit. "Op het toenmalige politiebureau aan de Warmoesstraat lag de aangifte eerst onderin een la met vermissingen. Toen ik later nog eens terugkwam, was het document helemaal verdwenen. Er is in die eerste jaren helemaal geen onderzoek naar gedaan."

Paspoort
Bineroy vind haar geluk bij haar adoptieouders in Bloemendaal. En ook haar broer en zussen komen allemaal goed terecht. Desondanks blijft de verdwijning van Willemijn hun leven beheersen. "Een moeder laat haar zes kinderen toch niet zomaar in de steek. Is ze dan door een misdrijf om het leven gekomen of heeft ze zichzelf iets aangedaan? Maar er is geen enkele aanwijzing dat ze niet meer zou leven."

Wel weten de kinderen dat hun moeder enige tijd voor haar verdwijning op zoek is geweest naar haar paspoort. "En enkele weken na de vermissing hebben twee vreemde mannen haar fotoalbums opgehaald. In de veronderstelling dat het de politie was, kregen zij de foto's mee. Maar bij de politie zijn die albums nooit aangekomen." 

Niet alleen
Nu ook het onderzoek door een cold case-team geen nieuwe feiten oplevert, hoopt Jan in een laatste poging het mysterie te achterhalen voor zijn adoptiedochter Bineroy en haar broer en zussen. "Als ze vrijwillig is verdwenen, moet er iemand zijn die daar toen van op de hoogte was. Wil was er de vrouw niet naar om zoiets in haar eentje te doen. Dan moet er iemand zijn die toen goed wilde doen en haar geholpen heeft."    

Lees ook: De coldcase van Kim (20): "De angst die ze moet hebben gehad, doet het meeste zeer"

Willemijn van der Meer zou nu bijna 78 jaar zijn. Haar kinderen hebben de hoop nooit opgegeven dat ze misschien nog leeft en antwoord wil geven op hun vragen. "Het zou ze goed doen", zegt Jan. Ik denk niet dat ze boos worden op hun moeder."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws