Ga naar Content

Daan Jippes is gevierd Disney-tekenaar: "Maar elke tekening is weer opnieuw beginnen"

Daan Jippes is een gevierd Disney-tekenaar, volgens kenners zelfs een van de besten. Maar dat helpt volgens Jippes helemaal niets bij de volgende opdracht: "Elke tekening is opnieuw beginnen."

Biografie

Naam:
Daan Jippes (pseunoniem: Danier)

Geboren: Amsterdam, 14 oktober 1945

Beroep: striptekenaar Donald Duck, Pep, artdirector, storyboardtekenaar Disney 

Erelijst: Stripschapprijs 2001

Tekenen was altijd al de hobby van Daan Jippes: "Ik stond in mijn buurt al bekend als de striptekenaar. Ik zat altijd strips te tekenen."

Op z'n zeventiende maakte Jippes een ingrijpende beslissing. Hij wilde zich kunnen meten met de besten uit het vak, met Kuifje en Robbedoes. Met minder nam hij geen genoegen meer. In 1966 trok hij met een portfolio naar Amsterdam om werk te vinden bij een reclamebureau.

"Op een gegeven moment zei er een: waarom ga je niet naar de Geïllustreerde Pers? Daar geven ze Donald Duck en Pep uit. Daar had ik nooit aan gedacht."

Donald Duck
Het was het begin van een glanzende carrière, die in 1974 een nieuwe wending kreeg. Jippes maakte kennis met een Amerikaanse artdirector van de Disney-studio's. "Die kwam af en toe eens naar Europa om te kijken wat wij hier deden met onze figuurtjes. Ik zat toen al bij Donald Duck, het weekblad. Hij vond mijn werk heel goed en uiteindelijk zei hij in '77: 'Kom eens een keertje bij ons op bezoek. Dan laat ik je zien hoe we werken.' Dat heeft deuren voor me geopend."

Bij de Disney-studio's kwam hij in eerste instantie te werken op allerlei verschillende afdelingen, overal waar hij maar nodig was. Uiteindelijk kwam hij toch terecht op de plek waar het hem allemaal om te doen was geweest, bij de afdeling tekenfilms. "Mijn deel was de storyboarding. Het vertalen van een script op een aangename entertainende manier in allerlei beelden."

Dynamiek
Dat hij daar bezig was met zaken die later nooit terug waren te zien in de uiteindelijke film, interesseerde hem 'geen bal'. "Kijk, voor een poosje ben je wel de baas. Je zet jouw ideeën op papier. Met geluid erbij en stemmen heb je al een idee hoe het gaat worden. Dat heeft dynamiek. Totaal anders dan wanneer ik hier in mijn eentje zit te werken aan iets van mezelf."

Kijk hier voor meer afleveringen van Noord-Hollandse iconen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!