Ga naar Content

Dia-kunst voor en door bewoners Haarlemse buurt Meerwijk: "Begonnen met kinderen"

De Haarlemse buurt Meerwijk is sinds gisteravond een kunstwerk rijker. Op een enorme, lege muur naast buurtcentrum Da Vinci worden sinds gisteren iedere avond zo'n vijftien door buurtbewoners ontworpen dia's geprojecteerd.

De wens om de buurt met kunst te verfraaien leeft al langer onder buurtbewoners, die vinden dat Meerwijk wel wat kleur kan gebruiken. Het aanvankelijke idee was dan ook om de muur op het Leonardo da Vinciplein te beschilderen, maar omdat dat om technische redenen onmogelijk bleek, werd gekozen voor de diaprojectie. 

Schemering
De ontwerpen die sinds gisteren tussen de schemering en 21.00 uur op de muur worden geprojecteerd, zijn grotendeels ontworpen door leerlingen van de naastgelegen Erasmusschool. "We zijn begonnen met jonge kinderen - van tien tot twaalf jaar - en zij waren heel enthousiast", vertelt kunstenaar Frans van Heiningen. 

"Dit apparaat is in staat om een beeld van tien á vijftien meter te projecteren", zegt de kunstenaar. "Dat kunnen zowel zwart-wit als kleurendia's zijn." Voor hun creatie zijn de scholieren begeleid door kunstenares Machteld Aardse, die laat zien hoe de kinderen met ets- en verftechnieken tot hun eindresultaat zijn gekomen. 

Vreemde gewaarwording 
Voor wethouder Meijs, die het project gisterenavond opende, was het een vreemde gewaarwording. "Ik heb nog nooit eerder iets mogen openen wat er nog helemaal niet is", zegt ze verwijzend naar de lege muur en het digitale karakter van het project. 

Het is de bedoeling dat de workshops dit jaar een paar keer worden herhaald, zodat ook andere buurtbewoners hun zelf ontworpen kunstwerk op het Da Vinciplein terugzien.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws