Ga naar Content
Noord-Holland

Sneeuwfront in aantocht: vanaf 9.00 uur code geel

22 januari 2019, 07.06 uur · Aangepast 22 januari 2019, 08.26 uur
Door: · Foto: Buienradar / Bewerking: NH Nieuws

De eerste vlokken vallen vanochtend naar verwachting rond 8.00 uur in Zeeland, waarna het 'front met lichte sneeuw' richting het noordoosten trekt en naar verwachting rond 9.30 uur Noord-Holland bereikt. Vanaf 9.00 geldt code geel in onze provincie, om naar verwachting pas morgen rond het middaguur weer te worden ingetrokken.

Het KNMI heeft het weeralarm afgekondigd vanwege de winterse neerslag en de lage temperaturen, wat op de weg voor hachelijke situaties kan zorgen. Met één tot drie centimeter sneeuw - en op sommige plekken mogelijk zelfs vijf centimeter - zijn winterbanden dan ook geen overbodige luxe.

Lees ook: Code geel wegens sneeuwval: dit kun je vanochtend verwachten 

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de weersverwachting en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden. Wellicht ten overvloede, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee: tijdens en na de sneeuwbuien doe je er goed aan je rijstijl aan te passen. 

Rijkswaterstaat doet er veel aan om de wegen begaanbaar te houden. Zo worden vandaag door het hele land 1.200 mensen ingezet om de gladheid te bestrijden. Op de interactieve strooikaart van de wegbeheerder kun je precies zien waar er is gestrooid. Momenteel is dat voornamelijk op de snelwegen ten zuiden en westen van Amsterdam. 

Ook de strooiers van de gemeentes hebben een drukke ochtend (voor de boeg). Meerdere gemeenten laten weten dat hun gladheidsbestrijders onderweg zijn. "Desondanks kan het het glad zijn", waarschuwt de gemeente Heemstede. "Wees alert en rijd voorzichtig." 

Ochtendspits
Omdat het sneeuwfront ons naar verwachting rond 8.00 uur bereikt, zal de ochtendspits er niet extreem door worden beïnvloed. De avondspits heeft meer last van de gevallen sneeuw, omdat die door de lage temperatuur kan opvriezen. 

Op het spoor 
Niet alleen op de weg, ook op het spoor worden problemen verwacht. In een poging deze voor te zijn, heeft de NS de dienstregeling voor vandaag uitgekleed. Op de meeste trajecten waar normaliter ieder kwartier een trein rijdt, komt nu ieder half uur een trein voorbij.

Lees ook: NS waarschuwt: morgen minder treinen door sneeuw

Met het vliegtuig
Schiphol verwacht dat de sneeuw morgen voor uitval van vluchten zal zorgen. De KLM raadt reizigers aan om de status van hun vlucht goed in de gaten te houden. Ook kunnen er langere wachttijden op de luchthaven zijn vanwege het winterse weer. Vliegtuigen moeten voordat ze opstijgen eerst gede-iced worden. De toestellen worden dan ijsvrij gemaakt. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: AdobeStock & KNMI