Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Spaanse OM: Vier jaar cel voor Charly (17) in omstreden zedenzaak

21 januari 2019, 17.46 uur · Aangepast 21 januari 2019, 18.23 uur · Foto: NOS

De nachtmerrie van de Noord-Hollandse Charly T. (17), die sinds half augustus in de Spaanse cel zit, is nog steeds niet afgelopen. Het Openbaar Ministerie in Spanje zal voor seksueel misbruik van twee Britse meisjes vier jaar gevangenisstraf plus een jaar ondertoezichtstelling tegen hem eisen. Dat meldt de NOS. Een datum voor het proces is na vijf maanden nog altijd niet bekend.

De zomervakantie van Charly in Spanje eindigde vorig jaar in een hel. Twee Engelse meisjes van 12 en 14 jaar beschuldigen hem van misbruik.

Lees ook: Charly (17) al vier maanden in Spaanse cel: "Hij moet daar zo snel mogelijk weg"

De jongen had op de ochtend van zijn vertrek uit Spanje een afspraak met de twee meisjes bij het zwembad van het bungalowpark waar zowel hij als de meisjes verbleven. Het drietal dronk die ochtend een fles wodka. Volgens de meisjes zijn daarbij een aantal seksuele handelingen gepleegd tegen hun wil in.

De vader van Charly vertelde aan NH Nieuws dat de stemming vrijpostig was en dat een van de meisjes probeerde de zwembroek van Charly uit te trekken. Er werd volgens de vader op een gewone manier afscheid genomen: "Ze gaven elkaar een kus en een knuffel en hij stapte bij mij in de auto. Er was niks vreemd aan de hand." De meisjes beschuldigden Charly daarna van misbruik, waarna hij werd opgepakt.

Geen getuigen en geen sporenonderzoek
Er zijn volgens de NOS geen getuigen van het incident, dat rond 10.00 uur gebeurde. Ook is er geen sporenonderzoek of buurtonderzoek op het bungalowpark geweest. Beide meisjes hebben wel een verklaring afgelegd. Beelden van het verhoor door de rechtbank (in bezit van de NOS) tonen twee halfdronken Britse meisjes. Alleen het meisje van 12 is in staat om te spreken en beschuldigt Charly rechtstreeks. De moeder van de 12-jarige houdt voortdurend de hand van haar dochter vast.

Lees ook: 12 jaar onschuldig in Spaanse cel: "Ze hebben mijn leven verneukt"

Onderzoek naar sporen op de lichamen van de meisjes detecteerden uiteindelijk een minimale hoeveelheid dna-materiaal van Charly op het dijbeen van het meisje van 12. De families van de twee vriendinnen willen tegenover de NOS niet reageren.

Geweld of intimidatie
Volgens het OM gebruikte Charly geweld of intimidatie tijdens het vermeende seksuele misbruik. Dat de twee meisjes onder de zestien jaar zijn weegt voor het Spaanse OM extra zwaar.

PrisonLaw, een Nederlandse stichting voor buitenlandse gedetineerden, is ook in de zaak gedoken. De stichting dringt aan op een onafhankelijk onderzoek. Volgens hen is het recht op een eerlijk proces voor Charly geschonden doordat er geen officiële tolken aanwezig waren tijdens het politieonderzoek. Ook zijn er inmiddels Kamervragen gesteld.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!