Noord-Holland

NL
V

Een keuken die een leven lang mee gaat

21 januari 2019, 16.05 uur · Aangepast 22 januari 2019, 11.10 uur

Vorig jaar werden er ongeveer 300.000 nieuwe keukens verkocht en dus werd ongeveer eenzelfde aantal keukens afgedankt. Het spaanplaat, waar de kastjes van gemaakt zijn, verdween voornamelijk in de verbrandingsoven. Een nieuwe circulaire keuken moet daar een eind aan maken.

Wie een nieuw huis koopt, kiest meestal ook voor een nieuwe keuken. De oude keuken is gedateerd, staat op instorten, de opstelling deugt niet of de klassieke stijl valt niet in de smaak. Keukens zijn aan mode en smaak onderhevig en het spaanplaat waarvan ze gemaakt zijn heeft een beperkte levensduur.

Verbrandingsoven
Jaarlijks worden zo'n 1,5 miljoen kastjes vervangen voor nieuwe en de oude verdwijnen op onze afvalberg. Daar kun je ook met goede bedoelingen weinig mee doen en dus stoken we ze op in de verbrandingsoven. In een tijd dat we meer nadenken over grondstoffen en milieu zoeken we naar oplossingen.

Circulaire keuken
Bij de TU-Delft vinden ze ook dat het anders moet. Samen met keukenfabrikant Bribus werkt men aan een duurzame keuken die een leven lang meegaat. De basis is gemaakt van een goeie kwaliteit hout die een mensenleven mee kan. 

Deurtjes vervangen
In dat frame worden kastjes geschoven die minimaal 40 jaar meegaan. Toch hoef je niet al die tijd naar dezelfde keuken te kijken want de kastdeurtjes en zijpanelen zijn in een handomdraai te vervangen. Een andere kleur of stijl is dus geen probleem en de keukenleverancier neemt de gebruikte kastdeurtjes weer mee.

Prijs
Door de universele maatvoering kun je zonder problemen extra kasten bijkopen om een nieuwe opstelling te maken. En ja, daar hangt wel een pittig prijskaartje aan. Kwaliteit moet namelijk betaald worden. Maar dan heb je wel een keuken die een leven lang meegaat. Dat is uiteindelijk toch goed voor de portemonnee en het bespaart een enorme berg afval.

Huurders
Woningcorporaties Eigen Haard en Ymere kijken met belangstelling naar het idee. Tegenover een hoge prijs staan wel veel lagere reparatiekosten. Ron Onverzaagt van Ymere is enthousiast, "Met het vervangen van de panelen kun je de keuken een heel nieuw uiterlijk geven. Onze huurders stellen dat op prijs."

NH/marc ruyg