Ga naar Content

NK stayeren: "Als de motoren starten, gaat je hartslag omhoog"

Een groot gebrul dendert door het Sportpaleis in Alkmaar. De motoren zijn gestart voor het NK stayeren. René Kos is erbij: de oud-wereldkampioen uit 1981 rijdt ook op de baan, zij het in iets andere vorm.

De familie Kos is wild van het stayeren: een speciale vorm van baanwielrennen waarbij gereden wordt achter een grote benzinemotor. De afstanden tussen de fietser en de gangmaker (motorrijder) is miniem, dus grote oplettendheid is vereist van beide coureurs.

Pavlov-reactie
Patrick Kos stopte vorig jaar met twee nationale en één Europese titel op zak. Vader René Kos rijdt nu als gangmaker wedstrijden samen met zijn zoon Christian. Die is er al van jongs af aan mee opgegroeid. Christian: "Als de motoren starten, gaat je hartslag omhoog. Hoe ontspannen je ook bent, je weet: de wedstrijd gaat beginnen. Een soort Pavlov-reactie."

1981
René kijkt nog altijd met plezier terug op zijn wereldtitel, die hij in 1981 in Brno behaalde: "Zoiets neem je je hele leven mee. Zo'n titel komt iedere keer ter sprake, het verdwijnt niet."

Tegenwoordig worden er geen wereldkampioenschappen meer georganiseerd; de laatste werd gereden in 1994. In totaal zijn er vijf Nederlanders wereldkampioen geworden en René is daar één van. "Het is een select gezelschap. Ik ben daar erg trots op."

Vijfde
Het duo mikte zaterdag op een podiumplaats, maar dat zat er niet in. René en Christiaan werde vijfde. Zaankanter Reinier Honig won met overmacht. 

Lees ook: Reinier Honig prolongeert zijn titel bij het stayeren

Foto: