Ga naar Content
West-Friesland

Provincie onderzoekt lood in 366 speelplekken West-Friesland

21 januari 2019, 12.54 uur
Door: · Foto: Adobe Stock

De provincie laat de bodem in West-Friesland onderzoeken op lood. Er worden voornamelijk speelplekken onderzocht waar kinderen van nul tot zes jaar spelen. Het gaat in West-Friesland om 366 speelplekken.

Wanneer er een verhoogde concentratie lood in de bodem zit, kan dit effect hebben op het leervermogen van jonge kinderen. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "Kinderen kunnen lood binnenkrijgen als ze tijdens het spelen grond in hun mond stoppen waar kleine deeltjes lood in zitten", aldus de gemeente Hoorn.

Industrieel gebruik
Op basis van historische informatie en eerdere bodemonderzoeken heeft de provincie Noord-Holland gebieden gemarkeerd waar mogelijk lood aanwezig is. Door industrieel gebruik van lood in het verleden komt lood in de bodem voor. "In deze gebieden zijn de speellocaties in kaart gebracht, zoals de openbare speeltuinen en de speelplekken bij scholen en peuter- en kinderopvang", laat de gemeente weten.

Lees ook: Hilversumse speeltuinen worden onderzocht op gevaarlijk lood

Volgende maand gaat het onderzoek op 366 Wesfriese speelplekken van start. De provincie verwacht over een halfjaar de resultaten binnen te hebben. Er wordt op basis daarvan een plan opgesteld om het probleem op te lossen.

Lees ook: Onderzoek naar schadelijk lood in speeltuinen Edam en Volendam

"Met eenvoudige maatregelen kunnen ouders en verzorgers van jonge kinderen de loodinname beperken", aldus de RIVM. "Bijvoorbeeld door jonge kinderen na het buitenspelen hun handen te laten wassen, en door kinderen niet op onbedekte bodem (zwarte aarde of zand) te laten spelen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!