Ga naar Content
Noord-Holland

Tesla maakt snelladen wereldwijd duurder

21 januari 2019, 12.21 uur · Aangepast 21 januari 2019, 14.09 uur
Door: · Foto: Adobe Stock

Tesla maakt snelladen wereldwijd duurder. Bij de zestien Supercharger-stations in Nederland moeten elektrische autorijders nu 28 cent per kWh betalen. Eerder was dat nog 20 cent.

Daarmee gaan de prijzen met liefst 40 procent omhoog. In andere landen wordt de prijs zelfs verdubbeld. Tegenover de website Electrek zegt Tesla dat de prijsstijgingen nodig zijn om zich aan te passen aan "regionale prijsverschillen en de intensiteit van het gebruik."

Uitbreiden stations
Met de opbrengst wil het bedrijf het aantal stations uitbreiden. Zo moeten er in Nederland nog tien stations bij komen. 

Een elektrische auto kan ongeveer vier kilometer rijden op een kWh. Tesla's die voor 1 januari 2017 zijn gekocht, laden gratis. Nieuwe modellen, besteld voor 2 november 2018, krijgen per jaar 400 kWh gratis. Dat geldt niet voor Model 3, een goedkopere auto. Tesla beweert dat het bedrijf geen winstoogmerk heeft met de laadstations.

Goedkeuring Model 3
Tesla maakte bekend dat de Nederlandse Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een typegoedkeuring geeft voor Model 3 in Europa. De auto mag nu in de hele Europese Unie de weg op.

In eerste instantie zijn alleen de duurdere versies hier beschikbaar en daarna pas de goedkopere varianten. Die strategie hanteerde het bedrijf eerder ook al in de Verenigde Staten.

Model 3 is voor Tesla belangrijk om een groter marktaandeel te veroveren en winstgevend te worden. Als de schaalgrootte van de productie verder stijgt, kan Tesla de kostprijs voor het model ook omlaag krijgen. Daarmee zou een Model 3 van 35.000 dollar, wat topman Elon Musk beloofde, werkelijkheid kunnen worden.