Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Biertje in de kroeg gaat 3 euro kosten

21 januari 2019, 11.54 uur · Aangepast 21 januari 2019, 12.49 uur
Door: · Foto: ANP

Door nieuwe prijsverhogingen door bierbrouwers nadert de prijs van een pilsje in de kroeg de 3 euro. Heb jij dat er voor over of wordt dat te duur?

Bierbrouwers verhogen de prijs
De grote brouwers van Heineken (ook Amstel en Brand), AB InBev (Jupiler en Hertog Jan), Grolsch en Swinkels (Bavaria) vragen cafe's steeds meer voor een vat bier van 50 liter. In 2006 kostte zo'n fust 84 euro. Nu moeten kroegbazen 147 euro per vat bier betalen.

Droge zomer
Bierbrouwers noemen als reden voor de recente prijsstijging de droge zomer van afgelopen jaar. Hierdoor valt de oogst van brouwgerst tegen. Ook de prijzen van aluminium, arbeid en energie zouden zijn toegenomen.

Kartelvorming
In de Telegraaf zeggen horeca-ondernemers dat ze het idee hebben dat de grote bierbrouwers prijsafspraken maken. "Opvallend genoeg zijn de prijsverhogingen bij alle brouwers jaarlijks hetzelfde. Dat riekt naar kartelvorming" zegt café-eigenaar Laurens Meyer in De Telegraaf. "Telkens hangen ze een ander mooi verhaal op: natte zomer, dan weer hete zomer. Maar uiteindelijk werd geen enkel product de laatste tien jaar zó veel duurder als pils.”

Supermarkt
Horeca-ondernemers verbazen zich over de prijsverschillen tussen bier in de horeca en de supermarkt. "Als wij onze keldertanks laten volpompen met duizenden liters bier, betalen we per liter een veelvoud van wat voor een kratje in de supermarkt moet worden neergeteld."

Wat vind jij?
Is 3 euro te veel voor een biertje in de kroeg ja of nee? Zou er minder door gedronken worden? Blijft het vaker leeg in het café? Gaan mensen meer thuis 'indrinken' voor ze gaan stappen? We horen graag hoe jij daar over denkt!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de
Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].