Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Waaghalzen gaan als eerste het ijs op in Ankeveen: "Beter niet doen"

21 januari 2019, 11.28 uur · Aangepast 22 januari 2019, 13.12 uur

Een handjevol waaghalzen ging vanochtend het ijs op in het natuurgebied Ankeveense Plassen. Een van hen was de schaatsliefhebber Jos Geijsel. Hij probeert ieder jaar de eerste te zijn die het ijs op gaat in Ankeveen.

Het schaatst fantastisch, het is heel mooi zwart ijs en dat glijdt als een speer”, vertelt Jos Geijsel als hij even van het ijs afstap. Hij geniet: “Op dit moment is Ankeveen het mooiste plekje van Nederland, op het ijs met de zon en tussen het gouden riet, echt fantastisch.”

Lees ook: Brrrr! Het is glad én ijskoud: lokaal -8, code geel afgegeven

Ieder jaar opnieuw is Geijsel een van de eersten die zich op het ijs waagt. “Je weet gewoon dat als het twee nachten meer dan vijf graden vriest, dat je hier kan schaatsen. En dat blijkt ook gewoon. Het scheurde wel maar het golfde niet”, vertelt de doorgewinterde schaatsfanaat.

Ook de lokale weerman Jos Werkhoven van weerstation De Arend komt kijken. Hij zal niemand aanraden om het ijs op te gaan. “Dit is waaghalzenijs", vertelt hij vanaf de kant. "Gisteren waren er nog stukken open. Vannacht is er hooguit twee centimeter bijgekomen. Daar moet je gewoon niet overheen schaatsen, want dan ga je er doorheen.”

Dat het gevaarlijk is blijkt wel. Vanmorgen vroeg is even verderop al een iemand door het ijs gezakt. De vrouw moest met een touw uit het water gehaald worden. Op plekken waar de wind vrij spel heeft is het ijs nog gevaarlijk dun. Geijsel weet precies waar hij kan schaatsen, en dat stukje is hooguit honderdvijftig meter lang.

Weerman Werkhoven, voorspelt dat het snel voorbij is met de schaatspret. “Het gaat waarschijnlijk morgen sneeuwen en dan houdt het op, want dan kan je niet meer zien waar het ijs goed of slecht is. Bovendien is sneeuw niet gunstig voor ijsaangroei”, vertelt hij tegen NH Nieuws.

De ongunstige verwachtingen zijn voor Jos Geijsel juist een reden om vandaag de schaatsen aan te doen. “Morgen kan het weer voorbij zijn, dus je kan maar beter niet wachten. Als het er is moet je het meteen doen”, aldus Geijsen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!