Noord-Holland

NL
V

Blue Monday vraagt aandacht voor depressie

21 januari 2019, 07.09 uur · Foto: Adobe Stock

In Nederland kampen jaarlijks 797.000 mensen met een depressie, volgens het Trimbos Instituut. Het is de grootste oorzaak van verzuim op de werkvloer. Iemand met depressieve klachten stuit vaak op onbegrip, maar de laatste jaren is er steeds meer aandacht voor, helemaal op deze 'Blue Monday'.

De eerste maandag van de laatste volle week van januari gaat al jaren door voor de ellendigste dag van het jaar, bedacht door een Britse psycholoog.

Treurig
Deze Cliff Arnall had met een wetenschappelijke formule berekend dat mensen zich op deze dag het treurigst voelen: goede voornemens van de jaarwisseling zijn mislukt, vakantie nog heel ver weg, het is sowieso de eerste dag van een nieuwe lange werkweek, buiten blijft het maar donker, het eerste loonstrookje valt weer tegen en de motivatie om iets aan dat alles te doen is laag. Arnalls formule werd (en wordt) overigens door velen als commercieel gezien.

Zo zijn er maandag hardloopwedstrijden door het hele land, om geld in te zamelen voor een app voor vrienden en familie van iemand met een depressie. Het Nederlandse Depressiegala kent alweer zijn vierde editie, ditmaal geopend door staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Ook in theaters is er aandacht voor psychische klachten, met workshopshows en voorstellingen.

Lees ook: Bloedmaan goed te zien in de provincie

Toch is er op deze 'depressieve dag' ook nog een letterlijk lichtpuntje, want de maan kleurt rood door een verduistering. Dat heet een bloedmaan, en het bijzondere fenomeen is tot ongeveer 8.45 uur te zien. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!