Noord-Holland

Ajax verzuimt koppositie te pakken tegen Heerenveen

20 januari 2019, 19.25 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Stanley Gontha

Ajax verzuimde zondagmiddag om de koppositie te pakken in de eredivisie. De spelers hadden tijdens de warming-up gehoord dat PSV gelijk had gespeeld bij FC Emmen en ze wisten dus dat ze bij winst over de Eindhovenaren heen zouden gaan. Maar in een knotsgekke wedstrijd speelden de Amsterdammers met 4-4 gelijk tegen sc Heerenveen. Bij de rust stond de ploeg van coach Erik ten Hag nog met 3-1 voor, maar daarna volgde een chaotische tweede helft, die eindigde bij 4-4.

Ajax zag keeper André Onana in de warming-up afhaken, waardoor Kostas Lamprou onder de lat stond en dat is toch een verschil. Daley Sinkgraven startte voor het eerst sinds lange tijd als linksback, omdat Nico Tagliafico nog geblesseerd was.

In de dertiende minuut zette Tadic Ajax voor het eerst op voorsprong. Hij stond volkomen vrij voor het doel bij een hoekschop en tikte de bal beheerst binnen.

Een minuut later werd de vroege voorsprong alweer teniet gedaan door Sam Lammers die Kostas Lamprou passeerde.

En twee minuten later gaf Daley Blind een mooie dieptepass op Tadic, die na een een-tweetje met Hakim Ziyech voor de 2-1 zorgde. Drie doelpunten vlak achter elkaar dus.

Eigen doelpunt Heerenveen
Nadat Daley Sinkgraven de bal snoeihard op de vuisten van keeper Warner Hahn had geschoten was het Pelle van Amersfoort die een eigen doelpunt achter zijn naam kreeg. Matthijs de Ligt kopte de bal via zijn hoofd in het doel.

Tadic mist penalty
In de extra tijd van de eerste helft verzuimde Tadic een zuivere hattrick te maken. Donny van de Beek werd opzichtig vastgehouden in het strafschopgebied, maar Tadic schoot bij de gegeven strafschop de bal door het midden op de voeten van keeper Hahn.

Ajax slecht uit kleedkamer
Ajax kwam slecht uit de kleedkamer na de rust, speelde slordig en haast onherkenbaar. Het was in de 51e minuut opnieuw Sam Lammers die daarvan profiteerde met zijn tweede doelpunt van de middag. En vijf minuten later speelde Mitchel van Bergen Sinkgraven uit en passeerde Lamprou met de 3-3.

Ajax koos daarna vol de aanval en testte Hanh diverse keren. Ziyech raakte de paal nog uit een vrije trap, voordat scheidsrechter Gözübüyük na het raadplegen van de beelden geen penalty gaf aan Heerenveen, nadat keeper Lamprou bovenop Heerenveen-spits Lammers viel terwijl hij de bal miste.

Klaas-Jan Huntelaar
Zeven minuten voor tijd leek de net ingevallen Klaas-Jan Huntelaar met de 4-3 uit een voorzet van Tadic  voor de winst te zorgen.

In de slotfase was David Neres nog dicht bij de 5-3, maar het was Heerenveen dat in de extra tijd nog op gelijke hoogte kwam door een doelpunt van Kik Pierie. Kort daarna voorkwam Lamprou zelfs de 4-5 van de doorgebroken Zeneli.

Ajax had voor het eerst sinds 8 mei 2016, 988 dagen geleden, weer aan kop kunnen komen in de eredivisie, maar blijft door het gelijke spel op twee punten achterstand van PSV.

Opstelling Ajax: Lamprou; Mazraoui, De Ligt, Blind, Sinkgraven (Kristensen/68); Van de Beek (Neres/69), De Jong, Schöne; Ziyech, Dolberg (Huntelaar/79), Tadic

Opstelling sc Heerenveen: Hahn; Floranus, Høegh, Pierie, Woudenberg; Schaars (Kongolo/64), Van Amersfoort, Vlap; Van Bergen (Bruijn/82), Lammers, Zeneli