Haarlemmermeer

NL
V

JIJ & IK-winkel Aalsmeer stoomt jongeren met beperking klaar voor 'echte' winkel

20 januari 2019, 13.38 uur · Aangepast 20 januari 2019, 14.21 uur

De nieuwe winkel JIJ & IK van zorginstelling Ons Tweede Thuis is een aanwinst voor de Ophelialaan in Aalsmeer. Voor mensen met een beperking is het dé manier om werkervaring op te doen.

"Ik leer hoe je klanten moet begroeten, hen kunt helpen, hoe de kassa werkt en hoe je dingen moet inpakken", vertelt winkelmedewerker Bart van Rooijen. "Dat vond ik altijd mooi om te leren." De producten in de winkel, zoals kaarsen, vogelhuisjes en kaarten, zijn allemaal door de cliënten van Ons Tweede Thuis gemaakt. 

Integratie

Bij een 'gewone' winkel lukt het jongeren als Bart, met een verstandelijke beperking, niet altijd om een (bij)baantje te vinden. "Deze jongeren hebben heel veel kwaliteiten, en ze willen ook vaak graag in een winkel werken, maar voor winkeliers is het best wel een stap om dat te ondernemen", vertelt Kim Maarse van Ons Tweede Thuis.

Zij droomde al langer van een dergelijke winkel en hielp het te realiseren. "Door deze winkel neer te zetten, staan we we midden in de maatschappij, zien mensen die kwaliteiten van onze jongeren en is straks dat stapje naar een gewone winkel misschien wel wat kleiner. Dat is wat we hopen."

De jongeren doen ook klusjes voor andere winkeliers in de straat. Zo helpen ze Ingrid Kranenburg met het uitpakken en ophangen van de nieuwe kleding voor haar winkel. "Er zijn véél meer klussen te doen dan ik dacht. Ze zijn een superhulp!", zegt ze. 

Droombaan
Voor Bart is deze baan bij JIJ & IK heel belangrijk. "Dan kan ik rijk worden, centjes verdienen en een eigen huis kopen", zegt hij met een brede grijns. Het liefst zou hij in de toekomst bij een grote supermarkt werken. "Of als jullie nog mensen zoeken bij NH Nieuws? Bel me!", zegt hij met een knipoog.

Eerder werd er in de straat al meerdere malen het evenement DownTown Ophelia georganiseerd, waarbij jongeren met een beperking de kans kregen om een dagje stage telopen bij verschillende ondernemers. Op zaterdag wordt het DownTown Ophelia-personeel ingezet naast de vaste medewerkers, zodat zij ook de kans krijgen om regelmatig werkervaring op te doen in een echte winkel.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!