Noord-Holland

AZ wint eerste duel na winterstop van FC Utrecht

19 januari 2019, 20.27 uur · Aangepast 20 januari 2019, 14.55 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Joep Leenen

AZ heeft de eerste wedstrijd na de winterstop met 3-0 gewonnen van FC Utrecht. De Alkmaarders waren zeker in de eerste helft de sterkere ploeg, waardoor de ploeg ging rusten met een 2-0 voorsprong door doelpunten van Ricardo van Rhijn en Mats Seuntjens. In de tweede helft nam AZ wat gas terug. In de blessuretijd maakte Calvin Stengs er nog 3-0 van. AZ klimt door de winst naar de vijfde plek.

AZ nam vanaf de aftrap het initiatief en hield het tempo hoog, terwijl Utrecht op de counter loerde.

Toch waren de eerste echte kansen voor Utrecht rond de twintigste minuut. Eerst kwam de bal via Nick Venema bij Gyrano Kerk, maar de rechtsbuiten van Utrecht liep zich vast. Kort daarna kwam Simon Gustafson helemaal vrij voor keeper Marco Bizot uit een vrije trap van Oussama Tannane, maar hij volleerde de bal voorlangs.

Van Rhijn opent score
AZ vond steeds de ruimte aan de linkerkant bij Oussama Idrissi. Na een half uur spelen was de eerste kans van AZ voor Frederik Midtsjø, maar de steekpass van Guus Til was net iets te hard. In de 37e minuut viel de 1-0 dan wel voor AZ. Ricardo van Rhijn schoot de bal van afstand via de binnenkant van de paal achter Keeper David Jensen. Daarmee maakte hij zijn ongelukkige treffer in eigen doel goed waardoor AZ eerder dit seizoen met 2-1 verloor in Utrecht.

Blunder Jensen
Vijf minuten later ging Jensen opzichtig in de fout bij een schot van Mats Seuntjens. De bal rolde onder de keeper door in het doel voor de 2-0.

Utrecht iets sterker
De eerste kans na rust was voor Tannane, maar Bizot deed waarvoor hij in veld staat en dat herhaalde hij nog een keer bij een schot van Klaiber. Het spel werd er bij beide ploegen niet beter op naarmate de tweede helft vorderde en er werden weinig kansen gecreërd. AZ leek zich te beperken tot het vasthouden van de voorsprong.

Stengs scoort
Tien minuten voor tijd mocht Stijn Wuytens zijn eerste minuten in de eredivisie maken na lang blessureleed. In de blessuretijd mocht Calvin Stengs, die ook lang geblesseerd was, nog zijn eerste doelpunt maken. Hij ging mooi langs zijn tegenstanders en stifte de bal over keeper Jensen heen.

Door de winst passeert AZ FC Utrecht op de ranglijst en staat nu vijfde met 28 punten uit 18 duels. FC Utrecht heeft evenveel punten maar een minder goed doelsaldo.

Opstelling AZ: Bizot; Van Rhijn, Vlaar, Koopmeiners, Ouwejan; Midtsjø, Til, Maher; Stengs, Seuntjens, Idrissi (Wuytens/81).

Opstelling FC Utrecht: Jensen; Klaiber, Bergström, Letschert, Gavory; Van Overeem, Gustafson, Emanuelson (v.d. Streek/72); Kerk (Boussaid/81), Venema (Baheback/46), Tannane