Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Wijk aan Zeese verbaasd over afwijzing premier Rutte: "Maar we gaan door"

19 januari 2019, 12.34 uur

Ellen Windemuth, die deze week een open brief schreef aan Mark Rutte, is verbaasd dat de premier niet naar de IJmond komt om de problemen over de grafietregens te bespreken. "Een uurtje rijden en hij was hier geweest", vertelt de Wijk aan Zeese na het zien van zijn reactie op haar noodkreet. "Maar we gaan door. Dat zijn we verplicht aan onze kinderen."

Windemuth had van de premier zelf geen reactie gehad op de paginagrote brief, die ze deze week met haar stichting IJmondig in de Volkskrant liet publiceren. Ze deed dat omdat ze het geloof kwijt is dat lokale en regionale politici de bevolking kunnen beschermen tegen de excessieve uitstoot van een staalgigant als Tata Steel.

Rutte liet gisteren tegenover NH Nieuws weten dat hij het 'ernstige signaal' serieus neemt en dat hij de minister heeft gevraagd contact op te nemen met de provincie:

(Artikel gaat verder onder de video)

Premier Rutte komt voorlopig niet naar Wijk aan Zee - NH Nieuws / Dennis Mantz

Rechtszaak
Windemuth reageert op de woorden van de premier: "Rutte legt nu de bal weer bij Noord-Holland. Maar ik heb juist in mijn brief uitgelegd dat we daar geen stap verder mee gaan komen."

Lees ook: Rutte voorlopig niet naar Wijk aan Zee: "Provincie aan zet"

Ze sleept het provinciale bestuur voor de rechter, omdat ze vindt dat de middelen die worden ingezet geen effect hebben. Een dwangsom zou in haar ogen pas effect hebben als dat bedrag wordt verhoogd naar 500 duizend euro per overtreding (nu 5 duizend euro). 

Ze vervolgt: "Ik wil weten van de regering wat hun opvatting is over deze problemen. We blijven positief totdat we een politicus hebben gevonden die verschil voor ons kan maken en ons wil steunen."

Lees ook: Ondernemers zien toeristen wegblijven: "Grafietnieuws maakt Wijk aan Zee stuk"

Ondertussen groeit in het dorp ook een tegengeluid. Door de negatieve berichtgeving blijven toeristen weg. Windemuth heeft er naar eigen zeggen 'veel compassie' voor. Tegelijkertijd stipt ze het belang aan van een gezonde luchtkwaliteit. "Ik wil ze ook dit zeggen. Voor de lange termijn hebben ze dan veel meer aan hun zaken, horeca en de regio dan nu het geval is."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws