Ga naar Content
Haarlemmermeer

Zwanenburg in rep en roer om eend met gesnoerde snavel

18 januari 2019, 18.26 uur · Aangepast 21 januari 2019, 10.50 uur
Door: · Foto: Richard Schaarsberg/Iwona de Vries-Krawczyk

Al dagen worden in Zwanenburg verwoede pogingen gedaan een eend met een ring om haar snavel te vangen, om het dier van het beknellende stuk plastic te bevrijden.

Dat laat de coördinator van de dierenambulance weten aan NH Nieuws, nadat een vrouw een foto van de eend op de Facebook-pagina Je bent Zwanenburger als... had gedeeld. 

"Net in het park geweest en iemand heeft de snavel van deze eend afgebonden", schrijft ze bij de foto. "Ik heb de dierenambulance gebeld en na vijf minuten belde iemand mij terug [om te zeggen dat, red] ze hebben geprobeerd deze eend te vangen en het lukte niet."

'Laat zich niet vangen'
Dat laatste wordt door de coördinator bevestigd. "We zijn er de afgelopen dagen al een paar keer over gebeld, en we gaan iedere dag kijken, maar ze laat zich niet vangen", vertelt ze. 

Lees ook: VIDEO: Dierenbeul propt eend hardhandig in put in Volendam

"Dus ze zal eerst moeten verzwakken." Dat een eend met een ring snavel snel zal verzwakken, is geen vanzelfsprekendheid, benadrukt ze. "We denken dat ze op een op andere manier toch iets naar binnen krijgt."

Plastic in water
Dat de snavel van de eend doelbewust is afgebonden, is volgens de coördinator niet aannemelijk. "Dit komt vaker voor, omdat mensen plastic in het water gooien." Met andere woorden: het plastic ringetje is waarschijnlijk tijdens een duik per toeval om de snavel geschoven.

Inmiddels doet niet alleen de dierenambulance een poging de eend te vangen, maar struinen ook meerdere Zwanenburgers het park af in de hoop haar te vinden. "We hadden een kleed mee, brood en een schaar, maar helaas..."

Zelfs de brandweer doet vanavond een poging, laat een brandweerman aan NH Nieuws weten. "Maar net als bij de dierenambulance vliegt de eend iedere keer weg uit het water. Het is nu donker en we kunnen niet zien waar ze nu is. Einde brandweerinzet." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!