Whatsapp

Haarlem

IJsclub Haarlem is jarig: "150 jaar alweer, de tijd vliegt!"

18 januari 2019, 21.29 uur · Aangepast 18 januari 2019, 22.01 uur

Toen de notabele Fries Tjepke Mulier in 1869 naar Haarlem verhuisde, miste hij iets tijdens de wintermaanden in de stad. Een ijsclub! Hij kreeg zijn zin en daarom viert IJsclub Haarlem dit weekend zijn 150-jarige bestaan.

Het jubileum wordt dit weekend groots gevierd op de ijsbaan. Iemand die zeker een stuk taart komt eten, is Lou Hoogewerf. Hij is al sinds 1976 lid van de ijsclub en stelde met andere leden een expositie samen over de clubhistorie, die momenteel in het stadhuis van Haarlem te zien is. "Honderdvijftig jaar alweer, de tijd vliegt!"

Historie
Lou weet alles van de IJsclub. Alle feiten heeft hij op een rij en vol trots vertelt hij over belangrijke historische gebeurtenissen. Dat de eerste wedstrijden ooit op de Kloppersingel geschaatst werden, dat de ijsclub een paar keer verhuisd is, dat de Duitsers de baan bezet hadden, dat de Fries Tjepke Mulier de grondlegger is en zijn zoon Pim één van de eersten was die de Elfstedentocht als wedstrijd verreed. "Want de Elfstedentocht in toervorm bestond al in Friesland."

De club
Jaap Eden, Yvonne van Gennip, de ijsclub heeft heel wat grote schaatsers voortgebracht. Lou traint een paar keer per week op de Haarlemse ijsbaan en hij rijdt er wedstrijden. "Jong en oud, het is een heel sociaal gebeuren bij de club. Ook in de zomer sporten we samen in de Waterleidingduinen om de conditie op peil te houden. Het is schitterend om dan samen tussen de herten in de Waterleidingduinen te rennen."

Trainer Sjoerd Adema, met Friese muts op zijn hoofd, is ook al jaren lid van de club. "Lou zijn sterkste punt? Het volhouden!"

Duo-expositie
De schaatsers exposeren in het stadhuis met de Haarlemse kunstenaars van 'Kunst Zij ons Doel' in het stadhuis. Ook een icoon in de stad, want die vereniging bestaat inmiddels al bijna tweehonderd (!) jaar. Ze hebben  winterse kunstwerken gemaakt, die mooi aansluiten op de expositie van de ijsclub.

Ellen Wolff van Kunst Zij ons Doel legt uit hoe de expositie tot stand is gekomen. 

Ellen Wolff van Kunst Zij ons Doel over expositie met IJsclub Haarlem - NH Nieuws

Meer over het feestprogramma van IJsclub Haarlem is hier te vinden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws / Paul Tromp
Whatsapp