Haarlem

BUUV in Haarlem wil meer jongere helpers in kaartenbak

18 januari 2019, 14.41 uur · Aangepast 18 januari 2019, 15.26 uur · Door Geja Sikma

NH Nieuws / Geja Sikma

HAARLEM - Al weer acht jaar matcht de vrijwilligersorganisatie BUUV in Haarlem mensen die elkaar kunnen helpen. Met een boodschapje of een lampje in draaien. Maar de hulpvragen veranderen wel: er is meer behoefte aan gezelschap.

"BUUV helpt ons om elkaar te vinden", zingt de Haarlemse troubadour Fredie Kuiper. Ze schreef speciaal voor de buurtmarktplaats een lijflied. Donderdag wordt er weer een BUUV van het jaar benoemd. 

Lees ook: Maud (32) uitgeroepen tot BUUV van het jaar in Haarlem

Er staan nu zo'n zevenduizend Haarlemmers in de kaartenbak en op de website, met een hulpvraag of een aanbod. Zeker 65 mensen weten elkaar elke week te vinden en blijven elkaar daarna ook langer helpen, weet Carla Klippel van BUUV. Het veranderende karakter van de hulpvragen heeft volgens Klipper te maken met de groeiende eenzaamheid.

Fietsmaatje
Frans van der Velde en Ineke Vos vonden elkaar in de behoefte aan gezelschap. "Ze vroeg een wandel- en fietsmaatje en dat zocht ik ook", vertelt Frans. Ineke is blij dat Frans haar Haarlem laat zien. "Ik woon hier nog niet zo lang."

Een BUUV die er maar niet genoeg van kan krijgen, is Lia Vink. Al bij tachtig stadsgenoten verzorgt ze een paar keer per jaar de tuin. "Mensen onderschatten hoe leuk het is." Irene Kobus is maar wat blij dat Lia haar helpt, want zelf heeft ze geen groene vingers. En nu kan ze langer in haar eigen huis met grote tuin blijven wonen.

Jongeren
"De tuin is bij mensen op leeftijd het eerste dat uitvalt", weet Lia ondertussen. En volgens haar zitten er nog lang niet genoeg 'tuinbuuven' in de kaartenbak. 

Carla Klippel van BUUV hoopt dat er ook meer jongeren zich aanmelden als hulpmaatje. Het zou de jeugd eigenlijk met de paplepel ingegoten moeten worden, vindt ze. Niet alleen om het hondje van de buurvrouw uit te laten. "Maar ook jongelui die uitgaan. Neem eens iemand mee met een lichte beperking, bijvoorbeeld autisme. Die wil net zo graag uitgaan naar die kroeg, maar die durft niet alleen te gaan."

Morgen om 17.10 uur is de reportage te zien op TV NH. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!