Ga naar Content
Noord-Holland

Nieuwe Commissaris van de Koning: 'Kies voor Noord-Holland, niet voor Den Haag'

18 januari 2019, 16.30 uur
Door: · Foto: Provincie Noord-Holland / ANP

Kies bij de Provinciale Staten-verkiezingen in maart voor onderwerpen die typisch Noord-Hollands zijn. Die oproep doet de nieuwe Commissaris van de Koning (CvdK) Arthur van Dijk in zijn (eerste) nieuwjaarstoespraak.

Van Dijk, die in zijn toespraak ook andere actuele thema's aansnijdt, denkt dat 'dagbladen en journaals waarschijnlijk de nadruk zullen leggen op Haagse thema's'. Hij hoopt dat kiezers kijken naar hun eigen omgeving en niet voor landelijke onderwerpen stemmen. "Ik zou graag zien dat de kiezer zich vooral laat leiden door Noord-Hollandse thema's, zoals wonen, mobiliteit en natuur." 

Van Dijk trad onlangs aan als CvdK. In zijn nieuwjaarstoespraak behandelt hij verschillende onderwerpen. Hieronder een overzicht.

Economische groei
Naast de verkiezingen, die op 20 maart zijn, schrijft hij ook over de economische groei in Noord-Holland. "Noord-Holland kende de afgelopen jaren een sterke economische groei. De verwachting voor het komende jaar is dat die groei iets minder snel gaat. Vooral de krapte op de arbeidsmarkt zet een rem op de productiegroei." Volgens hem moeten werkgevers alle zeilen bijzetten om aan mensen te komen.

Klimaat
Ook klimaat is een thema. Best veel mensen zijn volgens Van Dijk bereid iets te doen aan het klimaat. In Noord-Holland een belangrijk onderwerp, onder meer vanwege de zeespiegelstijging. "Die gaat ons als meest waterrijke provincie van Nederland met een lange kustlijn rechtstreeks raken", zegt hij. 

Brexit
Zelfs de brexit gaat veel Noord-Hollanders aan. Nederland wordt naar verwachting meer dan andere landen getroffen door het uittreden van het Vereningd Koninkrijk uit de Europese Unie, zegt de Commissaris van de Koning. "Bedenk dat liefst 20 procent van de gehele Noord-Hollands export, waaronder veel bloemen, naar het Verenigd Koninkrijk gaat."

Bedreigingen burgemeesters
In zijn toespraak besteedt Van Dijk ook nog aandacht aan bedreigingen van burgemeesters. In het bijzonder noemt hij de situatie van de Haarlemse burgemeester Jos Wienen.

Lees ook: Haarlemse burgemeester Jos Wienen tijdelijk ondergedoken

Wie niet goed begrijpt waarvoor de provincie precies verantwoordelijk is, heeft geluk met Arthur van Dijk. Hij zegt ernaar te streven "duidelijk uit te dragen waar de provincie voor staat en wat onze missie is".

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!